Producerea rasadului in gospodarie

Sunt foarte importanti urmatorii factori:

– semintele utilizate.

– substratul pentru semanare.

– marimea ghiveciului in care faceti rasadul

– lumina si temperatura

– fertilizarea

– tratamentele fitosanitare

In comert se gasesc o multitudine de seminte (de la hoby la profesionale), la diferite calitati si preturi. Va recomandam sa cumparati seminte de la firme specializate pentru a nu avea surprize de calitate si sortiment. De asemenea informativa asupra hibridului pe care doriti sa-l cultivati si convingetiva ca este cel mai potrivit pentru scopurile dumneavoastra. (www.seminte-ingrasaminte-turba.ro).

Pamantul (substratul) in care semanati este important pentru germinatia semintelor si cresterea plantelor. In trecut se foloseau amestecuri din pamant de padure, nisip si mranita. Nu va recomandam sa utilizati asemenea amestecuri deoarece puteti avea surprize. Utilizati pentru semanare turba special creata pentru acest scop (exemplu: Klasmann TS 3-Fine).

Pentru semanare este preferabil (pentru economie de spatiu incalzit) sa utilizati tavite alveolare iar la transplantare (repicare)  se vor utiliza ghivece de marime corespunzatoare culturilor si duratei de vegetatie a rasadului. Spre exemplu, pentru culturile de ardei, tomate si vinete se recomanda semanarea in alveole de 104 gauri (sectiunea gaurii 2,8cm x 2,8cm), iar repicarea in ghivece patrate (sectiunea 9cm x 9cm x 6,7cm sau 10mm x10mm x 7,6cm) sau rotunde (diametru 9-10 cm). Utilizarea ghivecelor permite distantarea plantelor pe masura ce acestea cresc. In ghiveciul in care se repica plantele se pun 3 bucati peleti (granule) din ingrasamantul GUANITO

Pentru a preveni caderea plantutelor (atac de ciuperci din genurile Pythium spp, Phytophthora spp si Rhizoctonia solani) si prevenirea bolilor de sol, se aplica prin stropire (apa de irigare) cu un amestec format din PHOSPHIT-ONE 10 ml/10 litri apa+ Topsin 10g /10 litri apa +SCUDO 10 ml/10 litri apa. Este recomandat o aplicare preventiva, imediat dupa repicare (2-3 zile).

In zonele unde sunt probleme cu Tripsul, se recomanda (in special la tomate, ardei, castravete), inceperea tratamentelor din faza de rasad. Tratamentele se fac foliar, dupa repicare, la intervale de 2 saptamani cu un amestec format din 300 ml Boundary, 150 ml Hunter, 400g zahar si 80 litri apa. 

Factorii de lumina, umiditate si temperatura sunt extrem de importanti. La tomate, temperatura optima in faza de germinare a semintelor este de 24-26 grade C. Dupa rasarire, in primele 7-10 zile vom dirija temperatura in zilele senine la 14-16 grade C,  in zilele noroase la 12-13grade C si pe timpul noaptii 10-12 grade C. In perioada urmatoare, vom creste temperatura  la 20-22 grade C in zilele senine si 16-18 grade C in cele noroase, respectiv noaptea 14-16 grade C. Acesti factori sunt specifici fiecarei varietati.

Fertilizarea incepe dupa repicare, deoarece majoritatea substraturilor contin ingrasamintele pe care plantele le consuma in 2-3 saptamani. La 10 zile dupa repicare se aplica AUXIM o singura data prin apa de irigare 10ml/10 litri apa. Acest lucru face ca plantele sa dezvolte un sistem radicular foarte puternic care face ca dupa plantare, plantele sa fie viguroase, sa lege fructe uniforme si sa dea timpurietate. La testele efectuate pe tomate s-a observat ca legarea este mult mai buna, nu sunt avortari de flori pe ciorchini, toate fuctele unui ciorchin sunt mari si uniforme, spre deosebire de cele netratate unde erau flori avortate sau ciorchini cu ultimele doua fructe mici. La 15 zile de la repicare se face o aplicare cu TRAINER, prin apa de iridare la o concentratie de 10ml/10litrii apa. In acest mod plantele devin mai viguroase, iar dupa plantare au o crestere viguroasa, echilibrata si cu internodii scurte. Plantele astfel tratate, sunt mai viguroase au o culoare mai placuta si sunt mai dezvoltate decat cele netratate, chiar daca este utilizat acelasi program de fertilizare. Dupa 25 zile de la repicare se fac fertilizari cu 10 grame /10 litri apa  din ingrasamantul Agriplant 4.

La momentul plantari introduceti (mulciti) rasadurile intr-o solutie de SHORE 50 ml/10 litri apa pentru rezistenta suplimentara la viroze. In cazul rasadurilor de ardei si rosii se recomanda o imbaiere totala a plantei.