SEPTORIOZA LEGUMELOR – Septoria apiicola, Septoria lycopersici Speg

Septorioza este o boala care se manifesta in special la telina si se observa pe frunze. Ea afecteaza si tomatele dar poate produce mari pagube culturilor de cereale paioase. Boala se manifesta in general pe frunze dar in conditii prielnice (umiditate) sunt afectate tulpinile si petiolul. In anumite situatii sunt afectate si fructele.

Simptome.

Boala se manifesta mai intai pe frunzele de la baza plantei dupa care se transmite pe frunzele superioare care se ingalbenesc puternic si se usuca. La locul  infectiei, apar pete mici, circulare, de culoare galben-cafenie cu marginea de culoare bruna. Cu timpul tesutul atacat se necrozeaza, petele capata o culoare cenusiu-albicioase si sunt inconjurate de o margine bruna. 

Infectie

Sporii ciupercii germineaza la temperatura optima de 22-26 grade Celsius, iar perioada de incubatie este cuprinsa intre 6-8 zile. Sporii pot germina si la temperaturi mai scazute, de pana la 2-3 grade Celsius, boala fiind favorizata de umiditate. 

Septoria se transmite de la an la an, prin sporii ramasi in resturile plantelor bolnave. Septorioza este o boala asociata adesea cu deficiente fiziologice de dezvoltare a plantelor, cel mai adesea sunt atacate plantele insuficient dezvoltate, cele cultivate pe soluri argiloase, nefertilizate corespunzator, sau plantele slabite de atacul unor daunatori. Conditii care favorizeaza aparitia septoriozei sunt ploile abundente sau ceata persistenta.

Principalele plante atacate.

  • telina
  • cereale           
  • tomate

Tratament

Pentru prevenire este necesara rotatia culturilor, indepartarea si arderea plantelor bolnave. Preantampinarea acestei boli se face prin aplicarea dupa plantare prin apa de irigat de PHOSPHIT-ONE 1 kg/1000 m² + Topsin 1litru/1000 m².  Tratamentul se face de 3 ori la intervale de 15 zile.

Pentru tratamente foliare se utilizeaza cu succes Red Bloc, 300-350 ml/ 100 liri de apa.