SCUDO – un produs cupric pentru tratarea manei si bacteriozelor

Actiunea este rapida si eficienta deoarece cuprul este legat de aminoacizii vegetali si de acidul gluconic,  intrega cantitate de cupru continuta (9%) fiind  asimilata de plante, aceasta fiind cantitatea maxima de cupru posibil de asimilat de o planta.  Aceasta structura speciala il face usor asimilabil si mobil in interiorul plantei (actiune sistemica). SCUDO este indispensabil in pomicultura (pomi fructiferi, zmeura, mure, afine, catina, etc…) si vita de vie atat in perioada de vegetatie cit si in repaus (cand se realizeaza dezinfectia ramurilor si protectia acestora la boli). Poate fi amestecat cu majoritatea pesticidelor si chiar cu cele realizate pe baza de ulei. pentru o protectie sporita se poate amesteca si cu produse cuprice de contact(ex. zeama bordeleza) 500g cupru (substanta activa) pe hectar.

Mecanisme de absorbtie

Continutul de cuprul al produsului este fundamental pentru formarea clorofilei avand un rol primar in metabolismul carbohidratilor si al proteinelor. Cupru din SCUDO este solubil si antibacterian. Deficitul de cupru se observa in general printr-o necroza pe varful frunzelor si sunt mai evidente in partile superioare ale plantelor. In cazul pomilor fructuferi, din cauza deficitului acestui element, frunzele se vestejesc si cad, in timp scoarta devine zgronturoasa si crapa, eliminand substante gumoase.

Penetrarea cuprului este ridicata, in frunze si are o mare putere de acoperire a frunzelor si ramurilor. Difuziea este rapida si cu mai mare eficienta a cuprului in plante si in protectia lastarilor tineri. Are efecte pozitive asupra cresterii plantelor, fotosintezei zaharurilor,  proceselor enzimatice, fotosintezei si creste rezistenta plantelor la boli (mana, mucegai pufos, bacterioze, etc.).

Pomi si arbusti fructiferi

Utilizarea produselor cuprice este indispensabil asigurarii sanatatii si dezvoltarii armonioase a acestor plante. In perioada de repaus a plantelor sunt necesare stropiri foliare cu SCUDO in luna octombrie ( doua stropiri la interval de 14 zile), 20ml/10 litri de apa si in luna februarie (doua stropiri la interval de 14 zile) cand temperatura este peste 10 grade Celsius, 20ml/10 litri de apa. Pentru cicatrizarea ranilor dupa taierea ramurilor sau dupa caderile de grindina se aplica un tratament foliar cu 20ml/10 litri de apa.

Cand pomii sunt in vegetatie pentru a asigura o crestere armonioasa si tratarea manei si bacteriozelor se fac tratamente foliare la intervale de 14 zile cu 20 ml/ 10 litrii apa.

Vita de vie

Tratamente foliare cu produse cuprice (SCUDO), sunt indispensabile culturii. Pentru cicatrizarea ranilor dupa taierea ramurilor sau dupa caderile de grindina, se aplica un tratament foliar cu 20ml/10 litri de apa. Toamna dupa caderea frunzelor (in luna octombrie) sunt necesare doua stropiri foliare la interval de 14 zile cu SCUDO. In vegetatie pentru a asigura o crestere armonioasa si tratarea manei respectiv bacteriozelor se fac tratamente foliare la interval de 14 zile cu 20 ml/ 10 litrii apa. In cazul unor perioade ploioase stropirile foliare cu SCUDO se fac la intervale mai mici.

Legumicultura

Se utilizeaza stropiri foliare preventiv (10ml/10 litri apa), sau curativ (20ml/10 litri apa) in toata perioada de vegetatie la interval de 14 zile  pentru a asigura o crestere armonioasa si tratarea manei respectiv bacteriozelor se fac tratamente foliare la interval de 14 zile cu 20 ml/ 10 litrii apa.

Conditii de aplicare

In timpul verii aplicatiile se fac in perioadele mai reci ale zilei (dimineata si seara) astfel incat sa se ofere conditii optime pentru penetrarea produsului in plante. Trebuie sa renunte la aplicarile foliare, cand florile sunt vizibile (arboricultura, viticultura),  si atunci cand temperatura si radiatia solara sunt importante (evaporare rapida). Nu se aplica in conditii de frig (mai putin de 10 ° C) si umiditate.