Rosiile cherry, produsul care i-a incantat pe consumatori

In ultimii 5 ani, cererea de rosii cherry a crescut de zece ori iar o parte din producatorii nostri au inceput sǎ le cultive. Rosiile cherry sunt productive, sunt de cel putin doua ori mai scumpe decat celelalte si sunt foarte cautate in restaurante. Sunt preferate rosiile cherry pentru aspectul lor placut, gustul foarte dulce (de exemplu varietatea Zucherino are 11 grade brix , aproape ca pepenele verde) si pentru aroma deosebita.

Cum alegem o rosie cherry ?

In urma cu cativa ani romanii erau reticenti din cauza dimensiunilor mici si a pretului mare. Acum insa au ajuns sa le aprecieze si  consumul sa creasca mereu. Ele pot avea forma rotunda sau alungita, o multitudine de culori (rosu, galben, vargata, roz, negre) si greutati de 10-25 grame.

Cele mai cultivate tomate cherry sunt cele de culoare rosie si foarte dulci. Celelalte sunt in general utilizate pentru design.

Ce hibrizi sunt performanti ?

Pe piata exista mai multe varietati de tomate cherry. Noi va recomandam cativa hibrizi care s-au impus pe piata datorita calitatii fructului si usurinta cu care sunt cultivati.

ZUCHERINO F1. Este hibridul de succes datorita calitatii fructelor si mai ales a dulcetii acestora. Fructele au forma ovala, greutate 20 grame si pot fi culese individual sau la ciorchin. Nu au rival pe segmentul lor.

CRX 75408 F1. Este o varietate cu fructe rotunde, dulci (10 grade grix) si greutate medie 20 grame. Productia este timpurie si fructele se recolteaza la ciorchin.

CRX 75414 F1. Este o varietate interesanta prin culoarea fructului (vargata). Are calitati gustative caracteristice tomatelor de tip Tiger cu inalta concentratie de licopen. Greutatea fructelor este de 30-40 grame si poat fi recoltate individual sau la ciorchin.

CHERRY GALBENE. Sunt o multitudine de varietati si sunt utilizate in general decorativ.

Unde putem cultiva ?

Cultivarea acestor tomate se face cu rezultate maxime in sere sau solarii incalzite sau neincalzite. Rezultate bune se obtin si in camp (gradina), cu legare pe arac sau sfoara. Deoarece plantele sunt vegetative (pornesc pe multe brate) este indicat copilirea acestora pentru a avea fructe de calitate.