Program de fertilizare la cultura de cartofi

Cartofii necesita un sol cu caracteristici pedologice deosebite si o fertilizare adecvata. Cartofii absorb o cantitate mare de potasiu care influenteaza calitatea si rezistenta finala a tuberculului. Fosforul favorizeaza rezistenta la frig si aplicarea lui este necesara in primele stadii de dezvoltare a plantei si mod specific este nevoie de forma organica a acestuia pentru a se evita eventuale probleme de  insolubilitate. Azotul este necesar pentru a obtine rezultate bune atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ. Se recomanda ca 40% din azotul in forma organica sa se aplice inainte de semanare iar restul sa se aplice pe sol in timpul culturii.

Fertilizarile organice sunt mai folositoare deoarece refac din punct de vedere microbiologic solul si   aduc un aport de substante organice, acid humic, aminoacizi care favorizeaza dezvoltarea si sanatatea plantei. Fertilizarea organica ajuta de asemenea la imbunatatirea solurilor sarace si evita excesul de salinitate in sol (acest lucru este problema principala care apare in momentul folosirii ingrasamintelor chimice). Calciul este important in formarea si cresterea tuberculului precum si la fermitatea acestuia.

Momentul aplicarii Produs Doza Nota
Fertilizare de baza cu incorporare in sol ITALPOLLINA 0,7- 1,0 tone/ha Substanta organica imbunatateste fertilitatea biologica a solului.
Inainte de semanare PHENIX NPK 6-8-15 + Mg 0,4-0,5 tone/ha Asigura N, P, K, Mg, microelemente si substanta organica
Dupa semanare pe rand GUANITO NPK 6-15-3 + Mg 0,3 tone/ha Starter
In vegetatie DIX 10 N 0,2-0,3 tone/ha Creste productia