Polenizarea vinetelor, o noua strategie

In conditiile de la noi sunt plane anuale, cu perioada de vegetatie cuprinsa intre 100 si 140 de zile, in functie varietate. Radacinile plantei sunt bine dezvoltate, planta este vigurioasa  putand atinge inaltimi de peste 2 metri. Datorita concurentei, fructele sunt de calitate tot mai buna si de diverse forme si culori (negre, albe, roz, vargate, etc.). Fructul crud nu are un gust prea placut, dar atunci cand este gatit, devine fraged, se obtine o aroma complexa si o textura interesanta. Este folositoare pentru bucatarie facand posibila realizarea unor preparate savuroase. Pulpa fructului este fina, iar hibrizii mai noi au aceasta pulpa alba si cu putine seminte  care sunt moi, comestibile. Avand in vedere cererea in crestere de fructe si concurenta se impune imbunatatirea randamentului culturilor prin: programe integrate pentru gestionarea bolilor si daunatorilor, optimizarea calitatii fructelor utilizarea de polenizatori (bondari), obtinerea de noi soiuri, tehnici noi de cultivare, etc.

1. Polenizare

Florile, de culoare violase, apar in grupuri de 1-3 pe ramificatii, la axila frunzelor cu o corola cu cinci lobi si stamine galbene. Polenizarea este foarte importanta deoarece florile de vinete care sunt nepolenizate sau incomplet polenizate, de obicei nu reusesc sa lege rod, cad de pe plante, mai ales in perioada timpurie a sezonului datorita temperaturilor scazute din timpul noptii, si vara la diferente mari de temperatura intre zi si noapte.

Polenul este  de culoare galbena si devine palid la eliberare. Transferul de polen  la pistile si fecundarea, pot avea loc in cadrul aceleiasi flori, intre florile aceluiasi soi sau intre florile diferitelor soiuri. Transferul de polen in camp, se poate face prin vant, precum si cu ajutorul insectelor. Productia obtinuta la cultura depinde in mare masura de polenizarea completa a florii. Acest lucru este necesar pentru a obtine fructe uniformre si culoare placuta. Polenizarea optima in special in sere si solarii se face utilizand bondari.

2.  Bondarii Biobest sunt o alegere buna.

Bondari sunt excelenti polenizatori atat in camp deschis cat mai ales in conditii de sera. Stupii cu bondari sunt disponibili tot timpul anului, dar serviciile de polenizare ale acestora sunt in functie de tipul de stup, variind intre 6 si 8 saptamani. Se utilizeaza 3 stupi la un hectar. Atunci cand sunt introdusi in cultura, bondarii vor incepe cautarea hranei pentru polen si nectar ceea ce va garanta o polenizare de succes.

Utilizand bondari pentru polenizare, optineti o productie de calitate cu fructe uniforme si bun aspect comercial. In sere si solarii, productia creste cu 20-25% fata de cazul cand nu sunt utilizati bondari.