Musculita neagra de sol

Musculita neagra de sol este o mica insecta zburatoare, intalnita frecvent in special la flori si principalele legume. Au un ciclu de viata de aproximativ doua pana la patru saptamani, dar în acest interval de timp, este foarte daunatoate pentru plante. Aceste insecte se hranesc cu ciuperci, cu material organic din sol, dar mai ales cu radacinile sau tulpinile plantelor. Ele pot fi la fel de daunatoare plantelor interioare cat si exterioare.

Musculuita depune in sol oua din care ies viermi (larve) ce mananca perisorii absorbanti de pe radacina, dupa care urca, prin tulpina, in plante. Atacul asupra plantelor se poate confunda cu atacul de Fusarium, deoarece plantele atacate se ofilesc se ingalbenesc si mor.

Insectele adulte zboara in jurul plantelor si sunt considerate mai degraba o neplacere decat un daunator. Acest fapt este un indicator al prezentei musculitei negre si o atentionare a necesitatii tratamentului. Adultii pot fi recunoscuti usor dupa culoarea neagra cenusie, aripi in forma de Y (culoare gri, aproape translucide), antene si picioarele lungi si subtiri. Iubesc solul umed, in care ouale sunt asezate de femele. Au patru stadii de dezvoltare: oua, larve, pupa si insecte adulte. Ouale sunt asezate in siruri pe straturile superficiale ale mediului, de obicei sol umed sau turba. Cele mai daunatoare sunt larvele care se hranesc cu radacinile si tulpinile plantelor, timp de aproximativ doua saptamani.

Tratament

Deoarece acesti daunatori pot provoca daune plantelor trebuie sa fie controlati de indata ce ii observati. Combaterea este foarte dificila cu pesticide traditionale mai ales in faza avansata a atacului. In aceasta perioada sunt mari probleme mai ales in serele si solariile cu flori.

In faza initiala (maxim 2 adulti/planta) se utiliza un amestec format din HUNTER 5 litri+ INBI SOFO 3 litri pentru 1 hectar. La plante in ghiveci se recomanda HUNTER, 2 litri+ IMBI SOFO, 1 litru la 1000 litri apa.

In faza de infectie (mai mult de 2 adulti/planta se utilizeaza STEIN , 4 pachete/hectar. Aplicarea se face prin apa de irigare seara iar temperatura in sol trebuie să fie mai mare de 15 grade C.

Pentru informatii suplimentare contactati reprezentantii companiei noastre.