Musculita Alba a Tutunului (BEMISIA TABACI)

Musculita alba a tutunului poate fi usor confundata cu musculita alba de sera si este intalnita frecvent la flori si principalele culturi agricole (rosii, fasole, vinete, floarea-soarelui, cartofi, tutun, fructe şi alte 900 de plante gazda) , diferentierea intre specii facandu-se in stadiul de puparium si de adult. Daunatorul este un vector pentru virusuri (peste o suta de specii). Se numara printe cele mai grave insecte daunatoare din intreaga lume.

Descriere

Adultii au o lungime de aproximativ 1 mm, au corpul de culoare galben-argintiu, acoperit in intregime cu o pulbere alba si aripi albe ce le tine sub forma de cort in pozitie de repaus, (ȋn timp ce la musculita alba de sera sunt in pozitie plana). Infestarea este usor de recunoscut prin examinarea partilor inferioare ale frunzelor, unde pot fi gasite de obicei toate stadiile de dezvoltare. Adultii zboara atunci cand planta este atinsa. Cand sunt un numar mare de adulti zboara sub forma unui nor cand sunt atinse plantele. Toate stadiile de dezvoltare ale insectei sunt prezente pe partea inferioara a frunzelor si doar ocazional pe partea superioara a acestora. Primele stadii larvare sunt mobile, ultimele stadii larvare si pupariile sunt imobile. In functie de temperatura, timpul necesar pentru un ciclu unei generatii poate fi intre 15 si 100 de zile.

Simptome

In faza incipienta a atacului apar pete clorotice pe frunze datorate extragerii sucului celular, de catre larve si adulti. La infestari severe plantele atacate se ingalbenesc, se ofilesc, vigoarea este redusa si pot fi induse dezechilibre fiziologice. In urma atacului daunatorului pe frunze apare fenomenul de “roua de miere”, care diminueaza capacitatea fotosintetica a plantelor si determina aparitia si dezvoltarea unor mucegaiuri, facand ca unele parti ale plantei să devina negre.. De asemenea se mai poate observa ingalbenirea nervurilor, mozaicarea galbena si rasucirea frunzelor respectiv deformarea tulpinilor si stagnarea cresterii plantelor. Frunzele puternic infestate deseori se usuca si cad.

Tratament fitosanitar

Combatere musculitei albe a tutunului este mai dificila decat in cazul musculitei albe de sera , deoarece are o rezistenta mai mare la principalele produse de combatere fitosanitare. Va recomandam in cazul florilor si legumelor urmatorul tratament in 3 aplicari la interval de 5 zile intre ele:

– prima aplicare: IMBI WHITE (30 ml/10 litri apa)+Trainer (40 ml/10 litri apa)+ HUNTER (20 ml/10 litri apa).

– a doua aplicare: IMBI WHITE (30 ml/10 litri apa)+Trainer (40 ml/10 litri apa)+ CLADUS (8 ml/10 litri apa).

– a treia aplicare: IMBI WHITE (30 ml/10 litri apa)+Trainer (40 ml/10 litri apa)+ HUNTER (20 ml/10 litri apa).

Pentru informatii suplimentare contactati reprezentantii companiei noastre.