Metoda moderna de protectie a florilor contra inghetului

Pentru a preveni efectul negativ al acestor temperaturi asupra florilor, se utilizeaza diverse metode.

Diferenta intre aceste metode este eficienta si costurile economice. Metodele traditionale care  se aplica sunt : fumigatia (aprinderea unor resturi vegetale sau utilizarea unor aerosoli si acoperirea livezii cu un strat de fum), incalzirea aerului din livada (prin utilizarea unor generatoare de aer cald si elice pentru distributia aerului in livada) si marirea umiditatii aerului (utilizarea unor sisteme de aspersie).

Protectia livezilor mari, se poate face prin lansarea din avion sau elicopter a unor substante chimice (acid clorhidric si amoniac), care in contact cu vaporii de apa din atmosfera se transforma in nori artificiali. Ecranele de nori artificiali sunt eficiente numai in zilele calme, fara vant si numai pentru temperaturi ce coboara pana la -3°C.

 

O metoda moderna, rapida si foarte economica este aplicarea unor substante foliare de protectie. Un astfel de produs este MYR ZINCO-MANGANESE, care aplicat foliar preventiv leaga apa (creste salinitatea apei) din celulele plantei si florilor. Este suficient daca se aplica foliar cu o zi inainte de inghet iar perioada de protectie este de 10 zile. Protectia se asigura pana la -2,50C. In plus acest produs este si un ingrasamant lichid care previne si trateaza deficitul de zinc si mangan. Eficienta sa este datorata faptului ca microelementele sunt combinate cu prezenta acidului gluconic si cu aminoacizii levorotativi de origine vegetala. Compozitia sa speciala  face ca zincul si manganul sa fie usor asimilabile si transferabile in interiorul plantei conducand la o actiune rapida. MYR ZINCO MANGANESE este la dispozitia plantei datorita prezentei aminoacizilor si acizilor humici vegetali, care il fac deosebit de solubil si asimilabil, pentru a sustine plantele la temperaturi joase si sa faca rapid fata stresului indus de dezechilibre.