MAGNUS F1 o tomata timpurie de succes promovata de KLASTORF
Magnus F1 este cea mai cultivata tomata pentru culturile timpurii. Aceasta tomata este rezultatul multor ani de cercetare realizate in Olanda si experimentate in estul Europei. Caracteristicile care au facut din Magnus F1 un mare succes sunt: calitatea si marimea fructelor, timpurietatea productiei, rezistemta plantei la boli, usurinta in cultivare si pretul relativ mic al semintelor. Mai trebuie amintit ca fructele sunt mari (160-180 g), ferme si cu buna rezistenta la transport. In aceiasi categorie de tomate s-a introdus pe piata hibridul Corvinus F1 care are fructe mai mari (200g)
Tehnologia de cultivare a tomatelor Magnus F1 presupune parcurgerea si respectarea catorva etape pe care le vom descrie mai jos.
1.Producerea rasadurilor
Deoarece tomatele Magnus F1 sunt plante care au crestere semideterminata, este foarte imprtant modul de realizare a rasadurilor, deoarece acum se realizeaza inductia florala., care determina numarul de fructe pe primi ciorchini In faza de rasad, o atentie suplimentara trebuie acordata factorilor de vegetatie, datorita luminii insuficiente. Temperatura aerului si umiditatea relativa trebuie mentinute la valori normale. Temperatura optima in faza de germinare a semintelor este de 23-25 grade C. In primele 7-10 zile dupa rasarire,vom dirija temperatura dupa cum urmeaza:: in zilele senine la 14-16 grade C; in zilele noroase la 12-13grade C, iar pe timp de noapte 10-12 grade C. In zilele urmatoare (pana la plantare),vom creste temperatura la 20-22 grade C in zilele senine, 16-18 grade C in cele noroase, respectiv 14-16 grade C noaptea.
La producerea rasadurilor se vor utiliza amestecuri din turba KLASMANN TS 3 FIN la semanat siKLASMANN TS 3 STANDARD pentru repicare.Udatul rasadurilor produse pe substrat se face cu cantitati moderate de apa , dupa principiul putin si des. In ultima perioada de crestere a rasadurilor se poate face fertilizari cu Agriplant 4 (3-4 udari) si alternativ 1-2 fertilizari cu Azotat de calciu. In aceasta faza pot fi aplicate si tratamentele foliare cu Trainer 0,35%
Cu doua saptamani inainte de plantate la rasadurile de tomate Magnus F1 se aplica AEGIS SYM IRIGA prin udare.
3. PLANTAREA
Va recomandam sa plantati pe teren modelat, acoperit cu mulci din folie alba mata, plantele fiind in faza de boboc verde (flori nedeschise). Densitatea optima pentru Magnus F1, variaza intre 2,5 si 3 plante / m2 in sere sau solarii. La plantare si imediat dupa, vom face 2-3 fertilizari, prin udare, cu un ingrasamant de tip starter( Agriplant 8), in doza de 5g/10 l apa (0,5 l/planta)
4.POST PLANTARE
In perioada de crestere a plantelor este foarte important modul in care dirijam factorii de mediu.Magnus F1 ca si Corvinus F1 fiind cu o crestere semideterminata poate fi cultivata pe un ul sau doua brate. Polenizarea se poate face utilizind polenizatori naturali (ex. bondari BIOBEST) sau stimulenti chimici autorizati .
Programul de fertilizare este foarte important pentru obtinerea unor productii mari si produse de calitate. El se realizaza pe baza analizelor de sol si a apei, iar in conditii medii se aplica fertilizari saptamanale in 2-3 reprize ce includ ingrasaminte solubile complexe (Agriplant 4, Agriplant 3,Agriplant 2 ,Azotat de calciu, Azotat de potasiu).Pentru a contracara carentele se utilizeaza produse de tip MYR.
Numarul udarilor si cantitatea de apa administrata se stabileste functie de temperatura atmosferica si gradul de dezvoltare a plantelor. In perioade mai calde necesarul de apa al plantelor este mai mare.
Protectia fitosanitara trebuie sa aiba in atentie agentii patogeni si daunatorii cu cea mai mare incidenta in zona ca:
- In cazul in care sunt probleme cu fusarium si verticilium se aplica un tratament cu TIFI prin apa de irigare la doua saptamani dupa plantare.
- Putregaiuri (Botrytis cinerea, Sclerotinia sclerotiorum, Alternaria sp.)-1-3 tratamente la 7 zile cu unul din prodsele:Teldor 0,08%,Rovral 0,1 %, Bravo 0,2% etc.
- Patarea cafenie (Cladosporium fulvum)- 2-5 tratamente la 7 zile, Topsin 0,1%, Antracol 0,2%,Dithane M 45 0,2%,Polyram DF 0,25% etc.
- Mana (Phytophtora infestans)- Scudo 0,1%, Ridomil Gold Plus 42,5 WP 0,3%, Ortiva 250 SC 0,075%.
- Trips si musculita alba de sera – Mospilan 20 SP 0,06-0,08%, Laser 0,08%, Actara 0,02%, Fastac 100 ML 0,01%, Decis Mega EW 0,02%
- Paianjen- Envidor 0,04-0,06%,Nissorun 0,06%,Milbeknock 0,08%, Vertimec 0,08%
Utilizarea tomatelor Magnus F1 in culturile timpurii de tomate conduce la rezultate foarte bune. Aceste tomate se utilizeaza si la culturi de toamna. Pentru informatii suplimentare despre tomatele Magnus F1 accesati www.klastorf.ro sau www.seminte-ingrasaminte.turba.ro