ELENKA F1 este cel mai cultivat hibrid al companiei Cora Seeds. Vanzarile sunt in crestere si este tot mai cautat si mai popular in randul fermierilor, a companiilor de prelucrare si magazinele din Italia, Europa Centrala si de Est. Cel mai mare cultivator de Elenka, este Rusia cu 10.000 hectare , urmata de Italia 2000 hectare si Ungaria 200 hectare. In Romania suprafetele cultivate cu acest hibrid continua sa creasca. Elenka este foarte cautata datorită formei si culorii sale foarte atractive ( aramie). Bulbul este bine invelit in foi (numar mare) care au rolul de a-l proteja in timpul procesarii si ambalarii. Se comporta foarte bine la recoltarea mecanizata si inmagazinare. Planta are o crestere viguroasa si este putin sensibila la mana. Bulbii sunt rotunzi, cu note bune si consistenta exceptionala, ceea ce ii face potriviti pentru depozitarea de lunga durata. In fotografia de mai jos se poate vedea hibridul dupa o pastrare de 14 luni. Se poate observa ca bulbii si-au pastrat calitatea.
Cele mai mari productii se obtin in culturi intensive, realizate in benzi cu patru randuri triple. Sunt utilizate masini speciale de semanat de mare precizie, cea ce permite utilizarea a 1,5 milioane seminte la hectar. In aceste conditii se pot obtine productii de pana la 120 tone / hectar, In conditiile din Romania, cu benzi de patru randuri duble se pot obtine 70 tone/hectar.
MEDUSA F1 este un hibrid semitimpuriu de mare success al companiei TAKII. Se cultiva cu rezultate deosebite in Polonia, Austria, Italia, Spania, Ungaria, Moldova si reprezinta o varietate de viitor pentru Romania. Se remarca printr-o calitate deosebita a bulbului si productii mari (80 tone/hectar) pentru o cultura de ceapa timpurie. Radacinile puternice si foliajul viguros confera plantei rezistenta impotriva conditiilor cu potential de stres, cum ar fi temperaturile ridicate. Bulbul se poate pastra pe perioade medii-lungi. Culoarea bulbului este maro-bronz si coaja este tare. Bulbul este mediu spre mare, 60-80 mm, in conditii de densitate de plantare obisnuite. Este cultivat cu success in Moldova la granite cu Romania , ceea ce confera un argument in plus in cultivarea acestui hibrid in zona Galati-Constanta.
Cum fertilizam acesti hibrizi ?
O etapa foarte importanta la culturile de ceapa si obtinerea unor productii mari este realizarea unui plan correct de fertilizare si administrarea elementelor nutritive necesar plantelor.Planul de fertilizare se elaboreaza de specialisti pe baza analizelor de sol. Orientativ pentru un sol mediu aprovizionat se face fertilizarea de baza (inainte de semanare), utilizand (prin inglobare in sol) ingrasaminte organice de pasare (PHENIX NPK 6-8-15 + Mg), 400-500 kg/ha. Dupa semanat se aplica Sulfat de amoniu 200-400 kg/ha. Nu se recomanda utilizarea gunoiului de grajd.