AMINOACIZI – Substante organice specifice materiei vii, care se caracterizeaza prin prezenta in aceeasi molecula a unei functii acide si a unei functii bazice si care intra in componenta proteinelor.
Aminoacizii vegetali
Importanta si functiile aminoacizilor
Aminoacizi au o mare importanta in dezvoltarea plantelor si sunt utilizate de acestea in diferite concentratii. Tizina, Triptofan si Metionina sunt necesare în concentratii mici, în timp ce acidul Glutamic si acidul Aspartic este utilizat în cantitati mari. Cei mai importanti aminoacizi si rolul lor este prezentat mai jos.
Acid Glutamic Stimuleaza dezvoltarea plantelor si creste rezistenta la conditiile climatice dificile. Acesta trebuie sa fie în cantitati mari si ajuta la absorbtia altor aminoacizi. Accelereaza asimilarea de azot anorganic.
Serina si Valina. Îmbunatateste mecanismele de rezistenta a plantelor în situatii dificile.
Lizina si Arginina. Ele sunt active, esentiale în stimularea fotosintezei si întarzie procesul de îmbatranire.
Acid Aspartic.Fundamentala si la implicarea sa în numeroase procesemetabolice
Metionina.Stimuleaza productia de fructe, ajutand la crestere in dimensiune si calitate a acestora
Triptofan. Precursor esential pentru sinteza de Auxine
Toti aminoacizi sunt importanti si interdependenti, dar nici unul nu poate bloca
sinteza altuia.
Modul de obtinere: hidroliza enzimatica
ITALPOLLINA utilizeaza pentru obtinerea aminoacizilor o metoda lenta de hidroliza enzimatica, care nu se produce degradarea aminoacizilor, nici a celor mai fragili. Desi aplicarea ei presupune tenici complexe, rezultatul este obtinerea de produse pure, cu maxima eficienta si fara mirosuri neplacute.
Cand utilizeaza plantele aminoacizi ?
Necesarul de aminoacizi variaza în functie de starea fiziologica a plantei. In general, timpul de aplicare va fi în perioada de crestere, formare si dezvoltare a fructelor, atunci cand planta este în stres (temperaturi scazute, seceta), sau deficiente de alta natura care au modificat capacitatea de sinteza a plantei.