In acest sens alegerea corecta a turbei este importanta si ea determina atat germinatia semintelor cat si dezvoltarea ulterioara a plantelor.
Ce trebuie sa stim cand alegem turba.
1. Alegerea companiei producatoare. Este important sa alegem o companie ce realizeaza produse peste medie din punct de vedere calitativ. Trebuie stiut ca marile companii detin suprafete intinse cu turba, utilizand din turba excavata doar turba ce corespunde calitativ.
Alte companii preiau ce nu utilizeaza aceste companii, prelucreaza si vand produse din turba la preturi mici. Spre exemplu compania germana KLASMANN care este numarul 1 in Europa detine peste 100.000 hectare in Lituania si Germania
2. Calitatea substratului. Substratul utilizat trebuie sa fie de o anumita granulatie, pH si ingrasamant (daca este cazul). De asemenea trebuie sa fie sterile , lipsita de boli si daunatori sau materiale lemnoase. Foarte important este cantitatea de apa continuta de turba (minim 55%). Intrucat costul transportului este mare in acest caz foarte multi furnizori scad continutul de apa al turbei ceea ce implica o scadere a calitatii acesteia, umectarea facandu-se foarte greu. Pentru a vedea cantitatea corecta a turbei continuta de ambalajul mai multor producatori, si daca volumul inscris pe ambalaj este corect, numarati cate ghivece umpleti din cate un sac de la fiecare. Se poate sa aveti surprize.
3. Utilizarea la semanare sau plantare. In functie de cultura se alege granulatia si pH-ul turbei. Va exemplificam mai jos cateva recomandari:
- la semanarea legumelor se utilizeaza turba Klasmann TS3-Fine cu exceptia pepenelui verde, pepenelui galben, dovlecelului si castravetelui unde se utilizeaza turba Klasmann TS3- Standard.
- pentru repicat se utilizeaza TS3-Standard
- pentru flori va recomandam substraturile prezentate pe site (turba si pamant de flori) in functie de specie.
- pentru afini si plante acidofile, utilizati Baltica.
Cele mai bune rezultate au fost obtinute cu turba produsa de compania germana KlASMANN.