Cum putem combate BIO plosnitele verzi ale tomatelor

Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula) poate fi intalnita atat in culturile de rosii, cat și la alte legume, arbusti si pomi fructiferi. Plosnita este mirositoare fiind un inamic periculos
care compromite recolta, daca nu se aplica tratamentele necesare la timp. Originea acestei plosnite este in Etiopia, de unde ulteror s-a raspandit in America, in Asia, dar si in Europa ea adaptandu-se climatului temperat din Romania.

 

 

 

 

Culturi atacate sunt: tomate, ardei, castraveti, fasole, varza, vinete, cartof, soia, sorg, plantatiile de pomi si arbusti fructiferi ( piersici, fructe de padure, zmeur, coacaz). Atacul de plosnita verde este sesizat in general cand apar primii ”pui”, adica mici gandacei de culoare inchisa, ce misuna pe suprafata frunzelor si pe fructe, de unde se raspandeste rapid pe toata planta. La rosii atacul de plosnitei determina decolorarea fructelor (pete deschise) ce le da un aspect neplacut.Acest daunator producce pagube importante si este dificil de combatut. Atat adultii, cat si larvele ataca fructele si plantele. Larvele ataca frunzele si fructele inca necoapte, iar atacul adultilor este indreptat catre fructele in stadiul de maturare. Insectele se hranesc cu seva plantei prin intepatura, iar in timpul hranirii, insecta introduce in planta saliva toxica si ca urmare zona este oprita din cursul normal de dezvoltare si fructele devin improprii pentru consum.

Combatere BIO:
Pentru tratament se utilizeaza un amestec de CLADUS 10mm si BMV 30 ml la 10 litri apa. Umiditatea aerului RH trebuie sa fie de minim 60%.