Cum protejam florile de inghetul de primavara

Primavara, in timpul infloririi pomilor fructiferi sunt uneori temperaturi scazute (negative), care pot afecta florile total sau partial. In special ingheturile tarzii afecteaza florile si produc pierderi mari de recolte.

Pentru a preveni efectul negativ al acestor temperaturi asupra florilor, se utilizeaza diverse metode. Diferenta intre aceste metode este eficienta si costurile economice. Exista metode traditionale care pot fi aplicate ca: 

  • fumigatia (aprinderea unor resturi vegetale sau utilizarea unor aerosoli si acoperirea livezii cu un strat de fum).
  • încalzirea aerului din livada (prin utilizarea unor generatoare de aer cald si elice pentru distributia aerului in livada).
  • mărirea umiditătii aerului (utilizarea unor sisteme de aspersie).

– lansarea, din avion sau elicopter, a unor substante chimice (acid clorhidric si amoniac), care in contact cu vaporii de apa din atmosfera, se transforma in nori artificiali. Ecranele de nori artificiali sunt eficiente numai in zilele calme, fara vant si temperaturi ce coboara pana la -3°C.

O metoda moderna , rapida si economica este aplicarea unor substante foliare de protectie. Un astfel de produs este MYR ZINCO-MANGANESE, care aplicat foliar preventiv leaga apa ( creste salinitatea apei ) din celulele plantei si florilor.

Este suficient daca se aplica foliar cu o zi inainte de inghet iar perioada de protectie este de 3-5 zile. Protectia se asigura pana la -3 Celsius. In plus acest produs este si un ingrasamant lichid care previne si trateaza deficitul de zinc si mangan. Eficienta sa este datorata faptului ca microelementele sunt combinate cu acidul gluconic si aminoacizii levorotativi de origine vegetala. Compozitia sa speciala face ca zincul si manganul sa fie usor asimilabile si transferabile in interiorul plantei conducand la o actiune rapida. MYR ZINCO MANGANESE este la dispozitia plantei datorita prezentei aminoacizilor si acizilor humici vegetali, care il fac deosebit de solubil si asimilabil, pentru a sustine plantele la temperaturi joase si sa faca rapid fata stresului indus de dezechilibre .

Pentru protectia fructelor (dupa legarea florilor) se poate utiliza SCUDO TERM care formeaza un strat protector (membrana) si protejeaza plantele si fructele de deterioraile cauzate de ingheturile de primavara (pana la -4 grade Celsius).