Combatere eficienta a melcilor si limaxilor

Majoritatea acestora au corpul protejat de o cochilie spiralata in care animalul se poate retrage la nevoie. Unele specii de gasteropode au cochilia redusa sau absenta, altele prezinta o serie de formatiuni externe care le dau un aspect deosebit.

Deoarece majoritatea speciilor terestre (de uscat) de melci se hranesc cu plante (sunt fitofage), pot produce daune considerabile in gradini si sere Limacsii si melcii sunt printre cei mai mari daunatori in gradina datorita apetitului devastator. Melcii rod cu ajutorul limbii lor zimtate (radula) gauri de forma neregulata pe frunze sau alte parti ale plantei. Drumul parcurs se poate recunoaste dupa dara uscata lasata de melc care este mucusul secretat de acesta pentru lubrefierea suprafetele peste care se tarasc, capatand culoare argintie, atunci cand se usuca.

In cazul unui atac al melcilor, plantele devin vulnerabile din punct de vedere fiziologic si incep sa se ofileasca. In zonele roase pot sa apara infectii secundare, produse de ciuperci sau bacterii. Ei consuma hrana variata incepand cu legume, pepeni, capsuni, flori, pana la pomi si arbusti fructiferi. Au o preferinta mai speciala pentru salata, varza, gulie, conopida, cicoare si rubarba. Apar din primavara pana toamna tarziu, cand se pregatesc pentru hibernare, iar pe durata verii sunt activi in zilele ploioase si mai ales pe timpul noptii, cand este mai racoare. Nu suporta expunerea la soare, de aceea pe timpul zilei se retrag in locuri mai umbrite si umede.

COMBATERE

Pentru combaterea melcilor si limxilor va recomandam sa utilizati produsul TERRALIM,  care este un repelent si inhibitor contra melcilor. TERRALIM este o solutie de ingrasamant ce contine  cupru, cu rol de hranire si protectie a plantele contra actiunii melcilor cu si fara cochilie. Este constituit pe baza unei sari higroscopice de cupru si are o mare capacitate de a retine apa. Compzitia sa, produce o buna recuperare si protectie a culturilor impotriva tuturor tipurilor de melci. Dupa ingerarea produsului de catre melc, acesta actioneaza asupra aparatului digestiv, producand deshidratarea si uscarea membranelor mucoase care impiedica astfel ingerarea culturii tratate.

Se aplica foliar utilizând 300-350 ml/100 litri , cu  300 -500 litri apa/ha si un pH al apei de 6-7. Ploaia  si/sau irigarea prin aspersie reduc eficienta produsului.