Ce trebuie sa stim despre turba

Prin substrat de cultura se intelege orice material natural sau artificial care permite dezvoltarea sistemului radicular al plantelor in conditii bune.  In practica, distingem doua tipuri  de substrat: natural (turba, mranita, pamant de padure, rumegus, etc…) si artificial (vata minerala)

La ora actuala, turba este substratul natural cu cea mai mare extindere  datorita insusirilor sale fizico-chimice care permit o rasarire rapida si uniforma a plantelor respectiv o dezvoltarea viguroasa a sistemului radicular. Turba are o capacitate de retinere  pentru apa de pâna la 10 ori greutatea sa. De asemenea, are o foarte buna capacitate de schimb pentru baze, putere de tamponare ridicata, o structura stabila si favorabila unui  raport optim  intre apa si aer.

Turba s-a format in timp (1mm/an) din descompunerea anaeroba a unor plante printre care cea mai des intialnita este sphagnum, care traieste in general in tarile nordice (figura1 si figura 2).

   

Fig. 1. Sphagnum                        Fig.2. Camp de exploatare turba

Exista trei tipuri de turba:

– oligotrofa (turba inalta, rosie sau blonda) care se caracterizeaza prin pH acid 2,8-4 si continut redus de substante minerale;

– eutrofa  (turba joasa sau neagra) cu pH neutru sau slab alcalin, cu un continut in substante minerale mai ridicat;

– mezotrofa (turba intermediara) care are un pH natural cuprins intre 4 si 6.

In prezent, turba nu se mai foloseste neprelucrata, ea fiind supusa unor procese care includ: macinarea ( cu diferite grade de maruntire), amestecarea mai multor  tipuri de turba, corectarea pH in functie de destinatie, administrare de substante minerale, obtinerea unor structuri superiore prin adaugare de perlita sau argila (figura 3)

Fig.3. Proces tehnologioc de obtinere a substratului

Astfel de substraturi se folosesc direct in procesul de producere a rasadurilor in functie de destinatia recomandata de producator.

Exista diferite sortimente functie de tipul plantei si modul de cultura. Produsele din turba au o serie de  avantaje certe ca:

– sunt sterile , fara agenti patogeni si boli.

– continut optim de fertilizant (ingrasaminte).

– ajuta germinarea semintelor si accelereaza cresterea plantelor.

– permit diverse combinatii pentru multiple intrebuintari.

-ofera posibilitatea aplicarii unor metode moderne de cultura,(cultura fara sol) in sistem hidrocultura;

-permite obtinerea unor productii mult superioare, atât cantitativ, cât si calitativ, in conditii de eficienta economica ridicata.

Nu este indicat sa se utilizeze amestecarea de catre fermier a turbei cu alte feluri de substrat (pamant, nisip, mranita, etc…), deoarece strica structura substratului  si poate conduce la efecte dezastroase.

In cazul folosirii substraturilor de cultura, la producerea rasadurilor trebuie sa acordam o atentie suplimentara udatului. Nu se recomanda sa facem un udat de aprovizionare, datorita capacitatii ridicate pe care o au aceste substraturi in retinerea apei, fiind mai potrivit sa udam des si cu cantitati moderate. De asemenea, la udat trebuie sa avem in vedere folosirea unor solutii nutritive intrucât, continutul de substante nutritive din substrat poate asigura dezvoltarea normala a rasadurilor  o perioada limitata , de 2-3 saptamâni,in functie si de felul in care respectam indicatiile cu privire la norma de udare.

In cazul rasadurilor produse pe pat de gunoi, nu vom pune subtratul de cultura direct peste acesta, vom interpune intre patul de gunoi si substratul de cultura un strat de 7-10 cm de pamânt, pentru a evita efectul unor degajari toxice de amoniac .

Faptul ca folosim substraturile gata preparate pentru producerea rasadurilor sau pentru cultura nu inlatura total riscurile aparitiei unor atacuri produse de agenti patogeni si daunatori, daca nu avem in vedere si alte masuri de igiena fitosanitare prin care sa eliminam posibilitatea de infestare a acestora cu ocazia manipularii,stocarii sau in procesul de productie.

In concluzie va recomandam:

1. La semanarea legumelor se utilizeaza  turba Klasnann TS3-Fine cu exceptia pepenelui verde, pepenelui galben, dovlecelului si castravetelui unde se utilizeaza turba Klasnann TS3- Standard.

2. Pentru repicat se utilizeaza TS3-Standard.

3. Pentru fertilizari in stadiul de rasad se utilizeaza Agriplant 8 (1-2 udari dupa repicare) si Agriplant 4 (in continuare pâna la plantare)

4. Pentru flori va recomandam substraturile prezentate pe site (turba si pamant de flori) functie de specie.

5 Pentru afini si plante acidofile, utilizati Baltica.