Castravetele si patarea unghiulara

In conditii de umiditate si temperaturi ridicate, plantele leguminoase sunt expuse atacului unor agenti patogeni care evolueaza optim in aceste conditii de mediu.  Aceste conditii sunt intalnite fregvent in special in sera sau solar.

Cea mai intalnita boala si cea mai cunoscuta in cazul culturii de castraveti, este patarea unghiulara , care produce pagube inseminate in cazul neaplicarii la timp a tratamentelor necesare. In majoritatea cazurilor aceste atacuri scad semnificativ productivitatea si calitatea fructelor, iar uneori poate compromite intreaga cultura.

Patarea unghiulara este produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. Lachrymans iar boala se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei.

Poate sa apara inca din faza de rasad (daca sunt utilizate seminte infestate), cand pe cotiledoane se pot observa pete mici maronii.La un atac agresiv plantele se por usca. In cultura boala poate fi observata pe fata superioara a frunzei unde apar pete circulare, punctiforme la inceput care cresc in timp devenind colturoase.  Pe fata inferioara a frunzei, petele sunt marginite de nervuri, ceea ce da denumirea de patare unghiulara.

Patarea unghiulata poate fi deosebita de mana la care petele sunt marginite de nervuri pe fata superioara a frunzei. In timp (dimineata) pe petele foliare apare un exudat mucilaginos, albicios, sub forma de mici picaturi care se usuca si formeaza o crusta alba-cenusie. Aceste pete foliare devin brune,  tesuturile se usuca si se rup. Desi boala este cel mai vizibil pe frunze ia poate fi intalnita si pe tulpina,flori sau fructe.

 

 

 

 

 

Boala apare in conditii de  umiditate ridicata (peste 85%) si temperatura optima cuprinsa intre 22-28 grade Celsius. Raspandirea in cultura se face prin apa de irigat (ploi sau irigare prin aspersie) , iar de la un an la altul se transmite prin  resturi vegetale infestate.Poate ramane in sol 2-3 ani.

 

 

 

 

 

Masuri de prevenire si combatere a bolii

Preventiv se aplica urmatoarele masuri:

  • Rotatia culturii (se revine cu o cultura de curcubitacee pe acelasi teren dupa  4 ani)
  • adunarea si arderea resturilor de plante la sfarsitul perioadei de vegetatie

Pentru tratament preventiv si curativ in cultura se recomanda tratamente foliare cu SCUDO ( 200ml/100 litri apa) + CUPRUM MZ (400ml/100 litri apa).

La culturile puternic afectate se recomanda SCUDO ( 200ml/100 litri apa) + RED BLOC (300-350 ml / 100 litri apa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utilizarea dozele recomandate sunt importante pentru mentinerea unei culturi de castravete sanatoase.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati.