Secretele obtineri celor mai bune rasaduri de legume

rasad

Cum se aleg seminţele şi care sunt momentele cheie.

Calitatea şi cantitatea producţiei depinde de  foarte mult de alegerea corecta a hibridului de utilizat  si de modul cum sunt produse şi transplantate răsadurile. In această perioadă se seamăna  răsadurile pentru culturile de legume ce urmează a fi înfiinţate atăt  în spaţii neprotejate cât şi în câmp. Chiar dacă cultivaţi o mică grădină (hobby)  sau  o  fermă, cunoaşterea secretelor producerii răsadurilor  este esenţială.

Alegerea seminţelor de legume

Se cunoaşte că 50% din succesul unei culturi legumicole este datorat răsadurilor de înaltă calitate. Un răsad bun încă din primele etape de dezvoltare după plantare îţi poate asigura dezvoltare a 4-5 etaje de fructe de calitate (ex. Tomate). Un lucru foarte important de care trebuie să ţină cont fermierii este alegerea seminţelor (soiul sau hibridul), mai ales că în ultima vreme piaţa a fost invadată de seminţe de proastă calitate. Dacă  în zonă există risc de apariţie a unor bolii (ex. TSWV) trebuie să alegem un soi sau un hibrid care să prezinte rezistenţă sau tolerante aceaste boali (Signora F1, Kessie F1, Gandalf F1, Rossano F1)

seminte

Alegerea substratului de cultură

 Foarte mult contează şi tipul de substrat (sol), pe care ȋl utilizăm atat la semănare (ex. TS 3 FINE) căt şi la repicare (ex TS3 Standard) căci plantele se comportă diferit în funcţie de pământul pe care cresc. Un substrat de turbă de bună calitate trebuie să aibă o perioadă de trei săptămâni care să nu necesite fertilizarea suplimentară iar umiditatea acestora să fie de minim 55-60%. In cazul unor turbe mai uscate (chiar daca veti fi tentaţi sa cumparaţi datorita preţului mai mic) veti avea probleme cu udarea acestuia şi permeabilitatea.

ts3 medium basic

Momentul optim al semănării.

Stabilirea momentului semănării trebuie ales funcţie de data plantării si hibridul utilizat. In general (exemplu tomate) dacă aţi fixat momentul plantării în data de 20 aprilie, daţi înapoi 40 de zile şi am aflat momentul repicării. De la momentul repicării mai daţi înapoi 10-15 zile şi aţi aflat momentul semănatului. „La plantare trebuie să am o plantă de 20-30 cm înălţime de la baza solului, cu un foliaj de culoarea verde închis şi cu perişorii bine definiţi şi primul buton floral nedeschis dar diferenţiat. Dacă plantez tomata cu butonul floral nediferenţiat, având în vedere că terenul este rece şi umed, planta riscă să se ducă în vegetativ, adică diferenţierea primului buton florar întârzie să apară şi creşte masa vegetativă.

alveola cu rasadurirasad

Care este temperatura optimă ?

Trebuie să ştiţi ( exemplu tomate) că temperatura optimă pentru germinare este de 25 grade Celsius. O temperatură prea scăzută duce la o germinare proastă, iar una prea ridicată determină obţinerea unor plante cu creştere vegetativă care nu vor fructifica la fel de mult. În primele 7-10 zile după răsărire,vom dirija temperatura după cum urmează:- în zilele senine la 14-16 grade C; – în zilele noroase la 12-13grade C, iar pe timp de noapte 10-12 grade C.  Corelarea celor doi factori favorizeză inducţia florală care conduce la formarea mai devreme a inflorescenţelor  şi a mai multor flori. În fazele următoare (până la plantare),vom creşte temperatura  la 20-22 grade C în zilele senine, 16-18 grade C în cele noroase, respectiv 14-16 grade C noaptea. Umiditatea relativă a aerului, pentru aceste faze, este optimă la un nivel de 60-65 %, evitând la maxim formare condensului.

            

Udatul răsadurilor

 Se face cu cantităţi moderate de apă , după principiul puţin şi des, întrucât  turba are o capacitate foarte mare de reţinere a apei (1 litru de turbă poate reţine 10-13 l apă). În faza de răsad, pentru primele 25 de zile , în cazul răsadurilor  produse  în turbă, nu sunt necesare fertilizări suplimentare. După această perioadă este indicat să folosim la udare o soluţie nutritivă obţinută prin dizolvarea unei cantităţi de 5 g/l, Agriplant 8 (1-2 udări), urmate de alte 3-4 udări cu Agriplant 4, 10 g/10 l, (cca. 3l/soluţie/mp răsad). Foliar, se recomandă 1-2 fertilizări cu azotat de calciu 0,3%. Pentru stimularea dezvoltării sistemului radicular, este recomandată aplicarea a 1-2 udări, 3 l/mp, cu produsul Phosphate One. Prevenirea unor atacuri produse de agenţii patogeni specifici acestei faze de vegetaţie se poate realiza cu 1-2 tratamente, aplicate prin apa de udare, folosind PHOSPHIT-ONE 10 ml+Topsin 10g /10 litri apa. Aste recomandat aplicarea preventiva dupa rasarire. În această fază, sunt benefice şi tratamentele foliare cu Trainer, acesta produce stimularea proceselor fiziologice generative.

rasad

Momentul  optim pentru transplantare

Acesta se face în funcţie de soiul pe care l-aţi cultivat, dar şi de stadiu de dezvoltare al răsadului. Nu plantaţi răsadul în condiţii de luminozitate slabă sau în sol umed, pentru că aceste condiţii determină dezvoltarea vegetativă a plantei ȋn detrimentul celei generative. Trebuie respectată la plantare densitatea optimă de plantare recomandată pentru hibridul respectiv. O densitate mai mare de plante conduce la obţinerea unei culturi prea dese care creaza o serie de neajunsuri: favorizează apariţia unui număr mai ridicat de boli (cauzate de fungi),  întârziere a fructificării, fructe mai  mici (productivitate scăzută) si muncă suplimentară cu întreţinerea culturii.