Basicarea frunzelor de piersic – tratamente (combatere) bio

Basicarea frunzelor de piersic este o boala determinata de ciuperca Taphrina deformans, care in prezent se intalneste in toate zonele unde se cultiva piersicul si poate produce pagube insemnate livezilor cu piersici.

Aceasta ciuperca supravetuiste iarna prin asezare pe coaja sau mugurii plantei. Primavara, mugurii noi sunt infectati si apoi frunzele. Apare in perioada aprilie – mai si este favorizata de variatiile de temperatura. Se dezvolta la temperatura sub 19 grade C si umiditate. Peste 28 de grade C, ciuperca isi pierde virulenta.

Boala se manifesta pe frunze si mai rar pe fructe si ramuri. Frunzele sunt atacate, pe anumite portiuni sau pe toata suprafata, capatand  un aspect de basicat, cu unflaturi pe suprafata superioara si adancituri pe cea inferiora. Dupa atac frunzele capata o culoare rosoatica si apoi galbuie. In cazul unui atac puternic, pomii raman fara frunze de timpuriu.

Tratament

Iarna cand pomii sunt in repaus vegetativ se fac 2-3 stropiri cu SCUDO. Primavara cand pomul este in stadiul de inmugurit (buton roz) se face o stropire foliara cu BLOCKS (30ml la 10 litrii apa), dupa care se face o stropire foliara dupa caderea florilor (legare) cu BLOCKS (30ml la 10 litrii apa) si o noua stropire foliara cu BLOCKS (30ml la 10 litrii apa) la 14 zile dupa tratamentul anterior.

Cand boala se manifesta sever se recomanda rarirea fructelor (pentru a ajuta pomul sa-si refaca frunzisul),  irigare corespunzatoare si aplicarea de ingrasaminte bogate in azot.

Pentru tratamente puteti utiliza si pesticide chimice dar in acest caz este necesar o perioada dupa stropire, in care nu pot fi consumate fructele sau fructele pot contine reziduuri cu efecte negative asupra consumatorului.