Bacteriozele si cancerul bacterian pot fi tinute sub control!

1. Cancerul bacterian sau ofilirea bacteriana la tomate

Este una dintre cele mai didicile boli care afecteaza culturile de tomate. Boala este produsa de bacteria Corynebacterium michiganense ( Clavibacter michiganense) si apare predominant in sere si solarii. Raspandirea bacteriilor de la o planta la alta se face cu ocazia lucrarilor agricole (copilit, recoltari, defolieri etc) sau prin apa de irigat. De la un an la altul boala se transmite prin resturile ramase in camp sau in sera sau prin seminte infectate. Infectia maxima este favorizata de temperatura de 28°C si de umiditatea ridicata a aerului.

Boala se manifesta pe organele aeriene, fructe si radacini, in toate fazele de dezvoltare ale plantelor.

  

2. Cancerul bacterian la vie si pomi fructiferi.

In acest caz, Cancerul bacterian produs de Agrobacterium tumefaciens (Smith et Townsend) Conn, este o boala grava si periculoasa, raspandita in podgorii si pepiniere. In Romania, este semnalata si la soiuri  valoroase, sensibile la atac, mai ales in zonele cu terenurile umede si reci in care se inregistreaza frecvent temperaturi scazute. Cancerul bacterian este rezultatul prezentei bacteriei pe ranile plantei in conditii de umiditate. Bacteria se raspandeste de la o planta la alta prin unelte , utilaje, daunatori si plante infectate (la plantare).

  

3. Tratement pentru Corynebacterium si Clavibacter michiganense la tomate

Trebuie sa precizam ca tratamentul descris mai jos a fost testat pe 3 hactare de tomate in sere ( sfarsit de mai) cand plantele aveau legate 6 etaje. Atacul a fost generalizat iar tratamentul a durat 6 zile

Pentru tratament au fost utilizate produsele RED BLOC si SCUDO, care au fost aplicate dupa urmeaza

  •  ziua 1. Se face o stropire foliara cu RED BLOC 4 litrii + SCUDO 2 litrii/ hectar/800-1000 litrii apa.
  •  ziua 4. Se aplica prin apa de irigat  RED BLOC 5 litrii/ha si foliar SCUDO 2 litrii/ hectar.
  •  ziua 7. Se face o stropire foliara cu RED BLOC 4 litrii + SCUDO 2 litrii/ hectar/800-1000 litrii apa.

Tratamentele se fac dimineata.

4. Tratament pentru Agrobacterium la vie si pomi

Tratarea acestei boli este dificila iar tratamentul propus ajuta plantele sa produca in continuare si stopeaza boala oprind transmiterea la alte plante. Dupa taierea se aplica prin pulverizare  300 ml de CUPRUM MZ + 300 ml de RED BLOC in 100 de litri de apa. Dupa 7 zile si la intervale de 14 zile  (exceptand perioada de inflorire ) se fac 4 tratamente foliare cu SCUDO  200ml/ 100 litrii de apa Cand lastarii sunt de proximativ 10 cm dimensiune, se aplica foliar RED BLOC , 500 ml/100 de litri de apa. Dupa 10 zile se aplica prin apa de irigare RED BLOC 10 litri / ha. La terminarea recoltarii se aplica prin pulverizare foliara 500 ml de RED BLOC in 100 de litri de apa si dupa 7 zile  se aplica prin apa de irigat 10 litri / ha RED BLOC. Inaite de caderea frunzelor se aplica foliar  CUPRUM MZ 600 ml/ 100 de litri de apa.

 

Va dorim sa nu aveti nevoie de acest tratament !