TRIPS, metode eficiente de combatere

Cele mai intalnite si periculoase specii sunt tripsul californian (Frankliniella occidentalis) respectiv tripsul comun (Thrips tabaci). Sunt insecte de dimensiuni mici (0,7-1,9mm) ce pot fi observate cu ochiul liber in flori sau pe spatele frunzelor. Larvele colonizeaza partea inferioara a frunzei si impreuna cu adultii se hranesc cu sucul celular, prin intepare si sugere. Atacul se poate recunoaste dupa urmele lasate pe fructe si frunze. Datorita atacului pe frunze si fructe apar pete decolorate, care cu timpul devin argintii si chiar brune. Din cauza atacurilor de trips, se obtin productii reduse si de slaba calitate.

Este intalnit pretutindeni cu preponderenta in zonele de campie, atat in sere solarii cat si in camp. In serele incalzite se inmulteste tot timpul anului, iar in rest ierneaza in sol. Populatia de trips intr-o cultura se poate dezvolta in timp foarte scurt, poate avea 5-6 generatii pe an, inmultindu-se pe cale asexuata. Femela depune 30-50 oua in tesuturile funzelor, florilor sau fructelor plantelor gazda. Larvele se hranesc cu respectivele tesuturi, iar o generatie completa a tripsului, in functie de conditiile de mediu, traieste aproximativ 15-40 zile.

O actiune extrem de periculoasa este faptul ca tripsul este principalul vector de transmitere a virusului petelor de bronz (ofilirii patate -TSWV). Tripsii infectati isi mentin capacitatea de infectie pe toata perioada vietii.

Tratament

Combaterea acestui daunator este extrem de dificila datorita adaptabilitatii lui la mediu si a rezistentei pe care o face fata de produsele chimice.

Poate fi mentinut sub control (sub pragul de daunare), utilizand, combatere biologica cu pradatori. Acestia consuma tripsul, ramanand o populatie mica care nu dauneaza culturilor si se creaza in acest mod un echilibru intre pradator si trips. Ca pradatori se utilizeaza: Amblyseius-System (Amblyseius cucumeris)Swirskii-System (Amblyseius swirskii) sau Orius-System (Orius spp).

Ultimele cercetari in combatrea tipsului au condus spre produse cu reziduuri zero (fara reziduuri) in fructe cu efecte devastatoare asupra acestui daunator. Aceste produse inhiba functiile organelor tripsului si conduce la moartea acestuia. Rezultate foarte bune au fost obtinute cu amestecul urmatoarelor cantitati de produse, la 100 litrii apa:

  • BOUNDARY SW 350-400 ml
  • HUNTER SW 170-190 ml.
  • TRAINER 350ml
  • Zahar  400 g

Amestecul trateaza si tuta absoluta, afide, paianjen, musculita alba de sera.

Va recomandam sa aplicati acest tratament la intervale de 14 zile, pe toata perioada culturii. In acest mod protejati cultura de daunatorii prezentati anterior.

Thripsul nu realizeaza rezistenta la aceste produse. Pe langa efectele eliminarii daunatorilor aceste produse stimuleaza dezvoltarea vegetativa a plantelor si creste productia.

Fermierii care au utilizat aceasta reteta au obtinut rezultate foarte bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.