Tehnologie

Informatii privind cultivarea capsunului

1. Caracteristici generale.

La scara mondiala, capsunul este cel mai popular fruct si se observa o cerere de piata in crestere. Caracteristicile atractive ale fructului de capsun sunt:

– gustul dulce si suculent

– multe beneficii pentru sanatate

– sursa de antioxidanti (locul 4 intre fructe)

Avand in vedere cererea in crestere de fructe se impune imbunatatirea randamentului culturilor prin: programe integrate pentru gestionarea bolilor si daunatorilor, optimizarea calitatii fructelor, utilizarea de polenizatori (bondari), noi soiuri, tehnici de cultivare adaptive pentru a prelungi sezonul de recoltare, prelungirea termenului de pastrare a fructelor, etc.

Fata de factorii de mediu, capsunul, este caracterizat de o pronuntata plasticitate ecologica. Totusi productii economice, pe masura potentialului soiurilor, se obtin cand principalii factori de clima si sol se gasesc in optim biologic. Fata de temperatura, capsunul manifesta pretentii moderate. La temperaturi negative capsunul prezinta rezistenta sporita (rezista la temperaturi de -25 grade C cu foarte mici pierderi).

Fata de umiditate capsunul manifesta cerinte destul de mari. Aceasta datorita originii sale pe de o parte (zonele umede), iar pe de alta parte specificului sau morfologic (sistem radicular superficial, frunzis foarte bogat) necesitand sisteme de irigare (preferabil prin picurare). Capsunul preferă soluri mai uşoare, aerisite, fară exces de umiditate, luto-nisipoase, argilo-nisipoase, lutoase cu textura mijlocie, permiabilitate corespunzatoare, bogate in humus si  pH de 5,5 – 7.

2. Pregatirea terenului si plantare

Pentru pregatirea terenului in vederea plantarii se face o aratura adanca, la cel putin 28-32 cm dupa care se marunteste terenul cu freza sau combinatorul. Se va evita folosirea discului, avand in vedere ca se taseaza terenul, iar in cazul capsunului este necesara o buna maruntire a terenului pentru a usura plantarea. Dezinfectia terenului se face cu substante recomandate si functie de gradul de infestare al terenului. Obligatoriu terenul va fi bilonat astfel incat pe fiecare bilon sa fie plantate doua randuri de stoloni. Distanta intre axele biloanelor vor fi de 1,3-1,5 m.

Fertilizarea de baza este foarte importanta si se recomanda a se face cu ingrasaminte organice de tipul Italpollina, 1,5 tone/hectar.

Pentru acoperirea biloanelor se utilizeaza folie specializata cu doua randuri de gauri la distanta de 30 cm intre ele si 40 cm pe fiecare rand. Pentru fiecare bilon se utilizeaza un furtun de picurare pentru irigare.

Plantarea cea mai utilizata este de vara, in perioada 15-25 iulie, utilizand stoloni refrigerati. Densitatea de plantare este de aproximativ 40.000 plante/hectar.

Dupa plantare se aplica prin fertirigare (apa de irigat), QUIK-LINK, 3 litri/hectar si se repeta dupa 7 zile (3litri/ha), pentru o buna inradacinare a plantelor.

3. Fertilizare.

La 15 zile dupa plantare se aplica o fertilizare cu un ingrasamant Agriplant 8, pentru buna dezvoltare a plantelor. In urmatoarele 30 zile se aplica fertilizare cu Ferty 10, 7 kg/ha si Azotat de Calciu, 40 kg (2 aplicari). Primavara din momentul legarii fructului se fertilizeaza saptamanal cu un ingrasamant echilibrat de tip CERBERO 20-20-20 sau FERTIPLANT 20-20-20, 1g/planta.

In perioada de inflorire pentru a mari numarul de flori si marimea fructelor se aplica doua fertilizari foliare cu AUXIM (0,5 litri/ha/aplicare) si MYR BORON (3litri/ha/aplicare) la interval de 14 zile. De asemenea pe toata perioada de vegetatie se aplica foliar saptamanal TRAINER (300-400 ml la 100 litri apa) si la interval de doua saptatani SCUDO (100 ml la 100 litri apa). Pentru tratarea carentelor se utilizeaza produse tip MYR (atentie la carentele de Mg si Zn).

Fata de cele prezentate mai sus, functie de analizele de sol pot fi facute modificari in programul de fertilizare.

4. Polenizare

Productia obtinuta la cultura depinde in mare masura de polenizarea completa a tuturor stigmatelor florilor. Acest lucru este necesar pentru a obtine capsuni mai mari si bine conturati respectiv productii mari. Pentru a realiza o polenizare corecta a tuturor stigmatelor este necesara utilizarea polenizatorilor. Ca polenizator pot fi utilizati bondarii sau albinele. In general albinele melifere polenizeaza stigmatele apicale, albinele solitare lucraza pe cele bazale, in timp ce bondarii fac o polenizare totala ce are ca rezultat polenizerea tuturor stigmatelor. In urma incercarilor facute cu bondari si albine melifere s-a constatat o scadere in cazul bondarilor a fructelor deformate de la 11% la 5% si o crestere semnificativa a greutatii fructelor cu 37%. Studiile au aratat ca in absenta bondarilor, cantitatea fructelor non-comerciale s-a dublat.

In camp deschis, se recomanda sa se introduca 2 stupi Multi-Hive pe hectar care polenizeaza 6 saptamani dupa care se introduc stupi noi (daca este cazul). Pentru suprafete mici (1000-1500 m2) se pot utiliza si stupii Standard-Hive. La capsuni, stupii se introduc atunci cand florile sunt purtatoare de polen iar introducerea stupilor cu bondari se face treptat pe masura ce numarul florilor cresc. Succesul polenizarii poate fi observat prin decolorarea bruna a pistilului. Daca florile nu sunt polenizate, pistilul ramane galben spre verde. In plus, atunci cand florile sunt vizitate in mod regulat de bondari, anterele devin maro si netede.

Pentru a maximiza numarul de flori vizitate, asezati stupii orizontal si raspanditi in jurul campului.

5.Intretinerea culturii

Intretinerea culturii consta in indepartarea frunzelor uscate primavara (martie), si ruperea continua a noilor stoloni care in caz contrar consuma din energia plantei.

Se vor aplica doua tratamente preventive impotriva Botritisului, unul la intrarea in iarna si al doilea in primavara cu Fubi Alter 500 ml/100 litri apa sau Red Bloc 300 ml/100 litri + Trainer 300-350 ml/100 litri. Pentru lupta impotriva daunatorilor se foloseste un amestec de Hunter+Boundary+Trainer.

Alte stropiri fitosanitare se fac functie de necesitati si cu recomandarea specialistilor nostri in domeniu.

6.Recoltare

Plantele de capsun in varsta de un an dau cele mai mari productii, iar fructele lor ajung la maturitate cu 2-5 zile mai devreme fata de cele ale plantelor mai in varsta.

Daca productia maxima ajunge in primul an la 40-45 tone/ha, dupa inca un an productia scade la 25 tone/ha, iar in anul al treilea la 10-15 tone/ha. Din acest considerent in tarile dezvoltate unde rentabilitatea este foarte importanta, plantarea se face anual cel mult dupa doi ani de cultura.