Tehnologie

Pregatirea terenului si plantare

Se recomanda plantarea afinului pe biloane care se executa  functie de caracteristicile solului si topografia terenului, la o inaltime cuprinsa intre 30-50 cm fata de cota naturala a terenului. Terenul se scarifica(cu ghiara), se ara, se discuiste, se niveleaza dupa care se fac biloanele la distante de 3 metri intre randuri. Peste biloane se aseaza furtunele de irigare prin picurare si folia de agrotextil.

Pe fiecare bilon, se marcheaza gropile pentru plantare la distanta de 70 centimetri, dupa care se executa gauri cu diamtertu de 15 cm si adancime de 20 cm. Fiecare groapa se umple cu Turba Baltica (turba acida-  Klasmann), se aseaza in ea planta si obligatoriu se pune in contact cu radacina o pastila de Clik (micorize+ tricoderma).

Dupa asezarea plantei in groapa se preseaza turba in jurul plantei. Deasupra se pun 50 grame de Guanito pentru fiecare planta, la plantarea de toamna si 100 grame Guanito primavara, (daca se planteaza primavara se pun 150 grame Guanito). Ingrasamantul se imprastie uniform in jurul plantei fara a veni in contact cu tulpina dupa care  se unda bine plantele. Se poate aplica si varianta incorporarii in bilon a 1,2 tone/hectar si 100 grame/ planta Guanito, primavara in jurul plantei. Cand plantele pornesc in vegetatie, aplicati prin irigare Quik-link, 3-5 litrii pe hectar, pentru o dezvoltare puternica a radacinii.

Nu folositi rumegus de la fabrici de mobila deoarece poate avea in componenta adezivi si substante chimice daunatoare plantei.

Perioada optima de plantare a afinilor este toamna si primavara.
Incepand cu luna aprilie plantele trebuie irigate, mentinand o umezeala constanta fara insa ca apa sa balteasca. Irigarea in exces are ca rezultat putrezirea radacinilor.
Pot fi utilizate diverse soiuri functie de dorinta fermierului ca:

– timpuriu: DUKE, REKA

– semi timpuriu: BLUE KROP, NELSON

– tarziu: ELIOT, AURORA, LIBERTI

Intretinerea culturii de afine

Intretinerea si fertilizarea plantatiei de afine este foarte importanta pentru cresterea armonioasa a plantelor si productii bune. Cantitatea de fertilizanti necesara unei plante este determinata in functie de textura solului si de rezervele de nutrienti pe care solul le are. Afinul are nevoie de nitrogen sub forma de amoniu, fosfor, potasiu precum si de micro-elemente. Nu se vor folosi fertilizanti organici proaspeti. Nu se vor folosi fertilizanti hidrosolubili nedizolvati in prealabil in apa. In fiecare primavara se face analiza de sol si se stabileste un plan de fertilizare.

In anul I se aplica saptamanal foliar Trainer , lunar MYR Micro si ingrasaminte conform planului de fertilizare. Toamna ultimile fertilizări sunt importante pentru cresterea ramurilor tinere (lastari) si diferentierea mugurilor de rod cu impicatii asupra calitatii productiei din anul urmator. In acest sens se utilizeaza ingrasamantul AGRIPLANT 1, recomandat a se aplica prin irigare (30 kilograme/saptamana/ha) pana la 15-31 august pentru soiurile timpurii si 1-15 septembrie pentru soiurile tarzii.

Cresterea mugurilor de rod necesita o aplicare foliara corecta cu microelemente specifice, in perioada 15 august-1 septembrie utilizand un amestec de MYR BOR (3 litrii/ha) si MYR MICRO (3 litri/ha). Se aplica intodeauna cand recoltarea este terminata.

La intrarea in iarna ramurile trebuie sa fie fortificate (lemnificate), iar pentru a realiza acest lucru cu doua saptamani inainte de primul inghet (caderea frunzelor) se face o aplicare foliara cu PHOSPHIT ONE, 3 litrii/ha (cu exceptia plantatiilor BIO).

Dupa caderea frunzelor este necesara o dezinfectie a plantelor, lucru ce se face cu un amestec intre un produs de contact si unul sistemic. Va recomandam un amestec format din SCUDO 1,5 litri/ha si ZEAMA BORDELEZA (sulfat de cupru), 250 grame/100 litrii de apa.

O problema importanta este tinerea sub control a afidelor. Pentru combaterea lor va recomandam un amestec format din Bondary (200 ml/100 litri apa)+ Cladus (75 ml/100 litri apa)+ Trainer (350 ml/100 litri apa).

Nu va recomandam sa utilizati produse necunoscute intrucat va puteti periclita productia din anul urmator, deoarece acestea pot contine si substante care nu sunt trecute pe eticheta (mai eles daca eticheta nu este imprimata direct pe ambalaj ci lipita).

In primul an de la plantare se vor inlatura toti mugurii de rod pentru a-i permite plantei sa isi dezvolte sistemul radicular, devenind astfel mai viguroasa.

In anul II si III  in baza analizelor de sol se stabileste  programul de fertilizare a solului care se aplica in toata aceasta perioada. La plecarea in vegetatie in fiecare an se va utiliza Quik-Link (3-5 litrii pe hectar) pentru a activa perisorii absorbanti de pe radacina plantei.

Pentru polenizare florilor se utilizeaza bondari Biobest, 2 stupi tripli /hectar.

Tunderea butasilor de afin este benefica deoarece stimuleaza cresterea, formarea lastarilor noi si imbunatateste calitatea fructelor. Tunderea se face in functie de varsta plantei, soiul si locatia plantatiei. Nu faceti taieri ȋn plantatie toamna, deoarece daca iarna sunt temperaturi foarte scazute, va pot ingheta ramurile proastat taiate. Taierile se fac cel mai bine primavara devreme inainte  de pornirea in vegetatie. Se taie ramurile uscate si se contureaza arbustul. Taierea ramurilor se face la aproximativ 80cm si se evita incrucisarea acestora.

Toamna se fac fertilizarile si lucrarile descrise la anul I.

Pentru informatii suplimentare specialistii nostrii va stau la dispozitie.