Tehnologia de cultivare a RUCOLEI

1. Marketing si semanare

Modul de vanzare  este sub forma de legatura (planta intreaga, buchet), plantele avand  25 gr fiecare  si frunzele cu lungimea de 15-20 cm. In acest caz, pentru recoltarea mecanizata Rucola se seamana pe randuri la 7cm intre ele iar  cantitatea de samanta pentru un hectar este de 5-7 kg. Daca se recolteaza manual distanta de semanare intre randuri este de 15-20 cm.

Daca se doreste sa se obtina o productie mai rapida si mai usor de realizat se pot face rasaduri in alveole  mici 3×3 ( alveole cu 104 sau 135 gauri)  si utilizand turba Klasmann TS-3 FINE. In alveole mici sugeram semanarea a 20-25 seminte in fiecare alveola.

Perioada de recoltare dupa transplantare este 15 de zile în timpul verii si poate ajunge pana la 70-80 zile  pentru transplantarea de toamna. In perioada de iarna cultivarea se face cu incalzire in sere sau solarii.  În timpul iernii, puteti face 3-5 recoltarii si în timpul verii 2-3 recoltari. Timpul intre recoltari este de  15-30 zile.

2. Fertilizare

Fertilizarea nu este extrem de importanta. Ca ingrasamant de baza se utilizeaza ingrasamintele organice Orgevit sau Italpollina 1200-1500 kg/hectar. In vegetatie se poate administra foliar azotat de calciu si microelemente cu fier sau prin irigare 20-50 kg/hectar. Inainte de recoltare daca este cazul se poate administra sulfat de potasiu.

Dupa dupa recoltare se poate administra 50 kg/hectar azotat de calciu, pentru a ajuta repornirea plantelor.  Cantitatile de azot, fier si potasiu se regleaza astfel incat frunzele sa aiba o culoare verde inchis si aspect placut.Pentru prevenirea insectelor daunatoare se utilizeaza substantele de combatere corespunzatoare.

4. Probleme fitosanitare

Insecta care creaza cele mai multe probleme este  Altica (Phyllotreta generis) iar combaterea ei se face cu Deltametrina sau substante similare

5. Preturi

Orientativ in Europa in 2012, pretul mediu de vanzare pentru cultivator a fost de  0,70 – 1,20 kg de euro pentru frunze individuale si 0,20 euro pentru legatura (buchet).

 Rucola semnata sub folie

Exemplu de recoltare semi- mecanizat

http://www.youtube.com/watch?v=St-mT_haCCk

http://www.youtube.com/watch?v=ubWo2yiyn0s

Exemplu de recoltare mecanizat

http://www.youtube.com/watch?v=MFCq6repu-Q