Recomandari pentru producerea rasadurilor de tomate la culturile de vara-toamna

Pentru culturile de vara-toamna in camp producerea rasadurilor se poate face in solarii neincalzite.Producerea rasadurilor la paleti alveolari simplifica intr-o anumita masura problema costurilor de producere. Sunt potriviti paletii cu alveole avand latura de 3,8/3,8-4,2/3,7 cm .Trebuie retinut faptul ca in acest caz semanam direct, iar perioada de la semanat la plantat nu poate depasi 25-30 zile.Din acest motiv, vom semana cel mai devreme la inceputul lunii aprilie,pentru a nu obtine rasaduri alungite sau debilitate.

Producerea rasadurilor se recomanda sa se  faca pe substrat organic de tip turba ( TS-3 Fine sau TS3-standard.).

O problema foarte importanta, ce poate sa apara in cazul rasadurilor produse in paletii alveolari, o reprezinta riscul cresterii exagerate a temperaturii din substrat.Din acest motiv,dupa semanat vom acoperii paletii alveolari cu un mulci textil microporos,care ne va ferii de insolatiile putrnice,iar pe timp de noapte nu face condens. Mulciul se va ridica de pe rasaduri cand 80-85%din seminte au rasarit (cca 7-8 zile de la semanat).Dirijarea corecta a factorilor de vegetatie in perioada de producere a rasaburilor este garantia unor productii mari si de calitate.

Temperatura optima in faza de germinare a semintelor este de 23-25 grade C, indiferent de lumina. Dupa rasarire, pe o perioada de sapte – zece zile, temperatura aerului trebuie sa fie corelata cu lumina, in caz contrar fiind influentata negativ inductia florala, ceea ce inseamna, in prmul rand, un numar mai mic de fructe in prmele etaje de fructificare sau chiar o intarziere a formarii primului etaj. Orientativ, in aceasta etapa, vom avea in vedere ca pe timp de noapte sa asiguram 10-12 grade C,iar pe timp de zi, in zilele senine,14-16 grade C, respectiv 12-13 grade C, in zilele noroase.

In etapa urmatoare, care tine pana la plantare, temperatura optima pe timp de noapte va creste la 14-16 grade C. In zilele senine, temperatura optima, in aceasta faza de vegetatie, creste la 20-22 grade C, iar in zilele noroase 16-18 grade C.

Pe toata perioada de producere a rasadului, umiditatea relativa a aerului trebuie mentinuta la valori reduse (60-65%), pentru a elimina riscul instalarii unor agenti patogeni specifici fazei de rasad. Pentru un control cat mai bun asupra factorilor de vegetatie este indicat sa apelam la cretizarea foliei sau a sticlei cu Shadefix sau  la umbrire cu ajutorul plaselor .

In ceea ce priveste umiditatea substratului de cultura vom evita excesele. Se recomanda sa udam putin si des, in acest fel eliminand o parte din riscurile instalarii unor ciuperci ce produc caderea plantutelor. Udarile trebuie facute dimineata si evitate spre seara.

In afara factorilor de mediu amintiti, calitatea rasadurilor este influentata si de alti factori. Dintre  acestia, unul deosebit de important e calitatea substratului. Substratul trebuie sa fie echilibrat cu un continut moderat de substante minarale, o porozitate buna,pH usor acid sau neutru, fara seminte de buruieni,boli sau daunatori (ex.TS 3 standard).

Fertilizari suplimentare

Fertilizariile suplimentare, de regula, se fac prin apa de udare (1g s.c./l), in ultima etapa (dupa cca 2 saptamani de la rasarire), folosind  ingrasaminte solubile. Sunt recomandate ingrasaminte de tip starter si cele cu continut mai ridicat in potasiu (ex.Agriplant 6(10-40-10+2),Agriplant 4 ( 8-14-25+3).

MASURI DE PROTECTIE FITOSANITARA LA RASADURILE DE LEGUME

Dupa cauzele care stau la baza producerii bolilor la rasaduri , distingem  doua tipuri de boli: boli de natura fiziologica (care sunt produse ca urmare a unor dereglari metabolice) si boli de natura patologica (provocate de actiunea unor agenti patogeni).

I. BOLILE FIZIOLOGICE

Alungirea rasadurilor. Principalii factori care favorizeaza aceast fenomen sunt lumina insuficienta, temperatura in exces sau incorect corelata cu lumina si umiditatea in exces.In unele situatii mai poate fi luat in considerare si un exces de azot.

Prevenirea acestui fenomen se poate realiza ,  in primul rand , prin dirijarea corecta a  factorilor de vegetatie ,iar in al doilea rand (intr-o anumita masura ) prin folosirea unor regulatori de crestere   (Revital,Cicogan etc.) si chiar a unor produse chimice pe baza de cupru (Zeama bordeleza,Champion,Funguran, etc.).

Rasucirea frunzelor si ofilirea plantutelor.   Are drept cauza dezechilibrul dintre cantitatea de apa pe care planta o pierde in procesul transpiratiei si cantitate pe care o poate absorbi.  In acest caz, planta, prin rasucirea frunzelor isi reduce suprafata de transpiratie.Daca fenomenul se prelungeste poate aparea ofilirea ireversibila a plantelor.

La  prevenirea acestui fenomen  trebuie sa avem  in vedere folosirea unor  retete  de amestec  echilibrate,  care permit retinerea apei (adaugarea turbei in amestec sau folosirea unor suporturi de crestere speciale) ,   dar  si drenarea   rapida  a excesului.In general, amestecul prea nisipos poate fi factorul principal care favorizeaza acest tip de manifestari.In astfel de situatii,udatul se face mai des,iar temperatura trebuie supravegheata atent.

Inrosirea frunzelor si reducerea cresterii .    Este un fenomen generat de efectul unor temperaturi reduse si al unei umiditati ridicate a substratului.  Sunt blocate procesele de absorbtie a apei si de asimilatie .In acest fel, se pot semnala si alte  fenomene  secundare cum ar fi : seceta fiziologica,carenta in special de fosfor,  fapt pentru care plantele raman mici , nedezvoltate si vulnerabile la atacul  diferitilor agenti patogeni.

Principala masura  de prevenire o constitue  asigurarea temperaturii in limitele de favorabilitate, fertilizari cu ingrasaminte starter (bogate in fosfor activ).

Cloroze. Sunt fenomene frecvent intalnite si se manifesta mai ales prin ingalbenirea varfurilor de crestere.In acest caz, avem o carenta indusa de fier datorata fie excesului de umiditate, fie unei termperaturi prea scazute in sol.Alti factori favorizanti pot fi excesul de calciu,pH-ul alcalin, un nivel scazut al potasiului .

O masura eficienta de eliminare a unor astfel de situatii o constitue aplicarea unor tratamente foliare cu produsul Pentakeep Super,care mareste considerabil toleranta plantelor la un continut ridicat de saruri in substrat si la un pH ridicat.

II.BOLILE  PARAZITARE

Virusul ofilirii patate (TSWV).  Este o boala care afecteaza mai ales rasadurile produse in sere calde (tomate,ardeioase,salata,specii floricole etc.).Virusul  se transmite prin intermediul  tripsului  californian (Frankliniella occidentalis).O problema  suplimentara fiind  si faptul ca manifestarile boli sunt vizibile abia dupa 40-50 de zile de la producera infectiei.Strategia de prevenire trebuie sa aiba  in vedere acest daunator, a carui  inmultire depinde de asigurarea unui minim  termic ( de supravietuire ),posibil  de satisfacut   mai ales in serele folosite tot timpul anului.

In acest caz, masurile de prevenire  includ  efectuarea unor tratamente (1-2) cu produse eficiente (Laser 240 S.L.,Mospilan 20 SP,Confidor Energy etc.), iar  suplimentar se recomanda  montarea unor capcane cleioase pentru capturarea adultilor.

Caderea plantutelor. De cele mai multe ori, cauza o reprezinta ciuperca Pythium debarianum,cu toate ca simptomul poate fi usor confundat si cu atacul produs de alti agenti patogeni.   Specific acestui agent patogen este faptul ca planta sufere o subtiere la nivelul coletului , pe o portiune redusa.   Faza cea mai frecventa in care se manifesta  o reprezinta primele zile de  dupa rasarire.Atacul se produce in vetre si are evolutie extrem de rapida.

Fatorii favorizanti sunt temperatura ridicata (22-28grade C) , umiditatea in exces si o eventuala insuficienta a luminii.

Prevenirea are ca principala masura dirijarea corecta a factorilor mentionati, la care putem adauga tratamentele chimice cu Tachigaren30L, Previcur Energy, aplicate prin apa de udare etc.

Mana de sol. Este produsa de ciuperca Phythophtora parasitica, inrudita cu genul Pythium.

Simptomatologia   atacului consta  in putrezirea  radacinii  si  a   tulpinii. Atacul se manifesta, de regula ,dupa repicare.  Este favorizat de  aceeasi factori,  avand aceleasi recomandari si in ceea ce priveste masurile de prevenire si combatere.

Putrezirea radacinilor si a tulpinilor. Este o boala usor de confundat cu celelalte,efectul fiind tot o cadere a plantutelor, dar care are drept cauza ciuperca

Rhizoctonia solanii.

Atacul se recunoaste prin faptul ca  putrezirea se produce la varful radacinilor  iar la nivelul tulpinii, dupa putrezirea scoartei exterioare,raman doar vasele conducatoare ca niste fire de ata.

Factorii favorizanti sunt conditiile prelungite de stres.Diferentele mari de temperatura  inregistrate pe parcursul zilei ,atat la nivelul solului cat si in aer ,au ca efect  reducerea  activitatii metabolice si  implicit  o scadere a capacitatii de aparare a plantelor.

Masurile de prevenire au in vedere, si in acest caz, dirijarea corecta a factorilor de mediu.De asemenea,cresterea capacitatii de autoaparare a plantelor prin utilizarea tratamentelor cu bioregulatori (Kendal TE,Megafol 1-2 tratamente). Ciuperca poate fi combatuta  pe cale chimica cu unul din produsele : Tachigaren 30 L,Previcur Energy -, tratamente aplicate prin apa de udare etc.