Prevenirea bolilor de sol la cultura de ceapa

Pentru a avea o cultură sănătoasă de ceapă este bine să o protejăm de efectul negativ al bolilor de sol. Aceste boli pot afecta plantele si in cazuri extreme pot compromite culturile si bulbii puşi la păstrare ȋn proporţie de până la 70%.

 

 

 

 

Cele mai fregvente boli de sol sunt: Putregaiul cenusiu, Putregaiul bacterian al bulbilor, Putregaiul alb, Fuzarioză, Mana de sol Putregaiul cenusiu , este o boala produsa de ciuperca Botrytis allii, fiind larg raspandita in culturile de ceapa ȋn camp şi la bulbii depozitati. In momentul infestarii, pe frunze apar pete mici (1-3mm), albe, rotunde sau ovale, usor cufundate in tesuturi, dispuse spre varf. L

a suprafata tesutului apare un puf cenusiu, abundent. Spre sfarsitul vegetatiei, atacul apare la colet, care se inmoaie si putrezeste. Pe foile bulbilor apar pete galbui, care ulterior formeaza un mucegai brun-cenusiu. La inceput acest mucegai poate fi mascat, dezvoltandu-se sub foile uscate ale bulbului, dar apoi devine vizibil la exterior si poate curpinde treptat tot bulbul.

Transmiterea ciupercii se face de la an la an prin sclerotii din sol sau, prin sporii ramasi pe resturile vegetale. In timpul vegetatiei, infectiile sunt asigurate de sporii dusi de vant (pentru frunze) sau de apa de ploaie si de irigatie.

Putregaiul Bacterian:

 

Este transmis de agentul patogen Erwinia carotovora pv.carotovora. In culturile destinate bulbilor pentru pastrare, atacul bacteriei apare spre sfarsitul vegetatiei cand, daca se
sectioneaza bulbul se observa ca unele foi carnoase isi schimba culoarea, par umede si se inmoaie. La bulbii depozitaţi boala se manifestă prin apariţia ȋn partea superioară a unui putregai umed de culoare galbenă, maronie sau gri. La presare discul bazal se scufundă iar bulbii atacaţi degajă un miros patrunzător, neplacut. Transmiterea bolii se face prin solul infectat de la culturile anterioare, iar  ȋn plante prin apa de irigat şi rănile produse bulbilor de lucrările agricole.

putrgai-ceapa

Putregaiul Alb:

este transmis de agentul patogen  Sclerotium cepivorum. Atacul se manifestă pe directia randurilor iar plantele au radacinile si tunicile putrezite, acoperite cu un miceliu alb, pufos, in care se formeaza scleroti mici, negri, sferici, de 0.2-0.5 mm in diametru. Partile carnoase ale bulbilor sunt moi, putrezite si pot fi invadate de bacterii. Sclerotii isi pastreaza ȋn sol viabilitatea 4-5 ani şi pot produce noi infectii pe radacini chiar la o luna dupa formarea lor. Exista doua perioade de maxima sensibilitate a plantelor fata de aceasta ciupercă,  martie-aprilie si dupa formarea bulbilor si pana la recoltare, atacul fiind favorizat de ranile ce apar pe radacini sau bulbi.

seminte-ingrasaminte-turba-putegai-alb-la-ceapa-boala-de-sol

Fuzarioza:

cepei este produsa de Fusarium oxysporum var cepae. Boala se instaleaza pe radacinile, bulbii sau frunzele ce au fost ranite in timpul lucrarilor de intretinere sau care au fost atacate de daunatori. Frunzele prezinta o usoara ingalbenire in partea superioara, iar bulbii afectati putrezesc in partea inferioara. Radacinile afectate au pete albe, care mai tarziu se innegresc si tot sistemul radicular este distrus.

Masuri de prevenire si combatere:

– igiena de cultură;
– rotatie corecta (ceapa va uiliza acelasi teren dupa minim 3 ani);
– fertilizare echilibrata;
– tratamente fitosanitare:
– prin apa de irigat la 2 saptamâni după răsărire CONDOR 2 kg/ha dizolvat ȋn 600 litri apă.
– foliar (200-300 ml/100 litri apa) si prin apa de irigare ȋn vegetatie Rizokyl Simplex, 2,5-3, litri / ha, repetat la 15 de zile, 1,5 litri / ha. Daca mai este necesar se aplica la intervale de 20 zile.