Oferta de pret la cerere
Telefon:0040 0757 095 707
Consideratii despre boala
Bacteriozele si in special cancerul bacterian sunt extrem de periculoase ducand la pirderi extrem de mari de productie si compromiterea culturilor. Este una dintre cele mai dificile boli care afecteaza culturile de tomate. Boala este produsa de bacteria Corynebacterium michiganense (Clavibacter michiganense) si apare predominant in sere si solarii.
Simptome
Boala se manifesta pe organele aeriene, fructe si radacini, in toate fazele de dezvoltare ale plantelor. Primele simptome vizibile sunt schimbari mici ale zonelor dintre vasele de transport ale frunzelor, zone deschise la culoare, care se coloreaza rapid in galben-maro si devin necrotice. Aceste necroze, au aspect de arsuri solare si pot prezenta si necroze pe marginea frunzelor . In timp zona afectata pe frunze creste iar frunzele se usuca complet. Boala se manifesta si pe fructe sub forma de ulceratii, care au forma de ochi de pasare.
Infectia
Raspandirea bacteriilor de la o planta la alta se face cu ocazia lucrarilor agricole (copilit, recoltari, defolieri etc) sau prin apa de irigat. De la un an la altul boala se transmite prin resturile ramase in camp sau in sera sau prin seminte infectate. Infectia maxima este favorizată de temperatura de 28°C si de umiditatea ridicata a aerului.
Culturi atacate
– Tomate
Tratament
Trebuie sa precizam ca tratamentul descris mai jos a fost testat pe 3 hactare de tomate in sere ( sfarsit de mai) cand plantele aveau legate 6 etaje si atacul a fost generalizat. Pentru tratament au fost utilizate produsele RED BLOC si SCUDO, care au fost aplicate dimineata dupa urmeaza :
– ziua 1. Se face o stropire foliara cu RED BLOC 4 litri + SCUDO 2 litri/ hectar/800-1000 litri apa.
– ziua 4. Se aplica prin apa de irigat RED BLOC 5 litri/ha si foliar SCUDO 2 litri/ hectar.
– ziua 7. Se face o stropire foliara cu RED BLOC 4 litri + SCUDO 2 litri/ hectar/800-1000 litri apa.
Produsul de combatere