Nezera Viridula (plosnita Viridula)

Oferta de pret la cerere

Telefon:0040 0757 095 707

Exista mai multe tipuri de astfel de daunatori care se disting prin modelul de colorare si dispunere pe spate. Cei mai periculosi sunt cei urat mirositori care afecteaza atat fructele cat si pantele. Este o insecta extrem de daunatoare pentru culturile agricole. 

Caracteristici.

Adulți sunt distincti, in forma de picatura scuta si diverse culori: maro, rosu, roz sau verde iar unele specii au marcaje galbene. Masculii adult poate ajunge la o lungime a corpului de aproximativ 12,1 mm , in timp ce femelele sunt mai mari, ajungand la o dimensiune de aproximativ 13.1 mm.

Femela depune 30 la 130 oua odata, in forma unui fagure, lipit ferm de o frunza. Ouale eclozeaza dupa 5 si 21 zile, in functie de temperatura.  Pana la patru generatii se poate dezvolta intr-un an. In zonele temperate iarna  adultii se adapostesc sub frunze sau alte resturi vegetale si devin activi in martie si aprilie cand incep sa depuna oua. Adulti si larve sunt prezente pe planta mai ales in mijlocul zilei.

Simptome.

Plantele si fructele sunt atacate atat de adulti cat si de larve. Larvele prefera frunzele si fructele verzi in timp ce adultii prefera fructele mature, ambii cauzand insemnate pagube cantitative si calitative. Pe fructele verzi  apar puncte (intepatura de ac) intunecate, înconjurate de o zona decolorata deschisa la culoare care devine galben sau ramane verde pe fructele coapte. In timpul hranirii cu seva plantei insecta introduce salivă toxica  si ca urmare zona este planta este oprita din cursul normal de dezvoltare și fructele devin improprii pentru consum. Pot de asemenea transmite alti agenti patogeni care afecteaza plantele si fructele (ex. mucegai). Atacul pe fructe se observa mai intai in partea bazala a fructului dar in scurt timp se raspandeste pe intreg fructul iar la tomate acertea devin decolorate. 

Principalele plante atacate: tomate; fasole; castraveti; salata; ardei                

Combatere

Pentru combatere se actioneaza asupra tuturor  stadiilor de dezvoltare utilizand HUNTER 190-250 ml / 100 litri de apa sau WHIP 200-250 ml / 100 litri de apa

Hunter

Whip