Fertilizarea radiculara a legumelor

In cultivarea legumelor  este important asigurarea unei nutritii complete a plantelor. Ingrasamintele  destinate agriculturii sunt intr- o gama larga sub diferite formule, pentru diverse culturi, asigurand plantelor  elementele indispensabile ce se pot administra pe cale radiculara  in functie de cultura si stadiul de dezvoltare a acestora. Plantele cu ajutorul radacinii extrag din sol  elementele minerale necesare cresterii, dezvoltarii  si fructificarii (obtinerii productiei competitive). In baza analizelor de sol se poate vedea resursele acestuia si se calculeaza necesarul de nutrienti necesari ca sa mentinem echilibrul nutritional. Din acest motiv fertilizarea radiculara relizata prin radacina este obligatorie iar in acest fel planta asimileaza cantitatile optime de nutrienti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fertilizarea este o etapa importanta in optinerea de rezultate bune ale productiei si  fara de care rezultatele pot fi slabe. La ora actuala nu mai putem vorbi despre legumicultura fara fertilizare.

Ce ingrasaminte sa utilizam?

Pentru asigurarea materiei organice in sol si imbunatatirea structurii acestuia se poate aplica ca ingrasamant de baza prin incorporare in sol inainte de plantare sau semanare, ingrasaminte organice de tipul Italpollina (cu bacterii utile), Orgevit, Guanito, Siforga, Healty Rott (protejeaza impotriva nematozilor), etc…, pentru cresterea materiei organice in sol si imbunatatirea structurii acestuia.

Ingrasamintele chimice sau minerale cu aplicare la radacina plantei, se gasesc sub forma de pulbere, granule sau lichide cu diferite formule functie de stadiul de dezvoltare a plantei. Aplicarea recomandata este prin apa de irigare folosind sistem de picurare (cel mai indicat) sau aspersie. Prin intermediul acestuia se realizeaza fertilizarile faziale de-a lungul perioadei de vegetatie a plantelor. Fertirigarea prin picurare, permite aplicarea nutrientilor uniform in zona radacinilor plantelor. In acest mod obtinem o aplicare eficienta ridicata si se poate reduce cantitatea de fertilizant administrata. Acest lucru permite reducerea costurilor prin cantitatea mai redusa de ingrasaminte si apa. Fertirigarea permite adaptarea cantitatii de ingrasamant aplicata, in functie de cerintele nutritionale de-a lungul perioadei de vegetatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se utilizeaza de mai multi ani ingrasaminte de tipul Agriplant (10-40-10+2Mg0+microelemente, 20-5-10+2Mg0+microelemente, 12-5-24+2Mg0+microelemente, 14-10-14+2Mg0+ microelemente, 8-14-25+3Mg0+microelemente, 15-5-30+2+microelemente), Fertiplant (20-20-20+microelemente, 20-10-20+microelemente, 30-10-20+microelemente, 10-52-10+microelemente) Fertiplant acid (19-10-19/16-10-25+microelemente),Cerbero (20-20-20+microelemente),Ferticare, Basacote(cu descompunere treptata), etc…

Calciul este important in nutritia plantelor si este important ca acest element sa fie pus la dispozitia plantelor  pe toata perioadei de vegetatie. In acest sens se utilizeaza azotatul de Calciu iar in cazul temperaturilor ridicate MYR Calcium (radicular si foliar).

 

Fertirigarea propriuzisă.

In baza planului de fertilizare in ziua stabilita se pregateste cantitatea de fertilizant recomandata.  Pentru utilizarea eficienta de catre plante a fertilizantilor, se recomanda aplicarea cat mai deasa a unor portiuni cat mai mici de ingrasamant. Este necesar utilizarea ingrasamintelor 100% solubile in apa, pentru a nu lasa reziduuri in sistemul de irigare. Se dizolva ingrasamantul intr-un vas de capacitate corespunzatoare, obtinandu-se solutia fertilizanta. Inainte de injectarea solutiei fertilizante, se iriga plantele cu norma de apa stabilita. Practic, fertilizarea cu ingrasaminte solubile prin sistemul de picurare se efectueaza la sfarsitul irigarii, dupa care se mai lasa irigarea pornita o perioada de timp pentru a se asigura evacuarea intregului fertilizant din instalaţie.

Pentru informatii suplimentare privind planulde fertilizare, modul de administrare a si cantitatile de ingrasaminte recomandate accesati siteul nostru sau sunati reprezentabnţii nostri zonali.