Doctorii zburatori

Biobest a lansat un nou sistem de control biologic specializat, pentru furnizarea de protectie biologica a plantelor, inlocuind pulverizarea. aceasta protectie biologica utilizeaza bondari pentru a ajuta la prevenirea raspandirii de mucegai respectiv a bolilor florale precum si la raspandirea unei cantitati mai mare de polen. Noul concept poarta numele de Medici Zburatori (Flying Doctors).

Biobest a realizat un stup (MultiHive ®) dedicat polenizarii in aer liber care este solutia ideala pentru cultivatorii de fructe chiar si in conditii meteorologice dificile.

Noile tehnologii impun colectarea de polen iar acest polen precolectat este aplicat pe flori prin intermediul unor distribuitoare de polen de mana sau alte tehnici de pulverizare. Aceasta metoda este foarte costisitoare si o mare cantitate de polen este pierdut folosind aceste tehnici, deoarece doar o mica fractiune din acest polen ajunge  pe pistil  unde este de fapt necesar.

Stupii bondar Biobest echipati cu Medicii Zburatori patentate, ofera o oportunitate noua si unica de a aplica polen precolectat intr-un mod mult mai eficient. Polenul precolectat este plasat in tava dozator a unui stup Medicii Zburatori si se  lipeste de firele de par ale bondarilor care ies din stup. Bondarii se indreapta apoi spre flori care sunt astfel polenizate. aceasta metoda asigura utilizarea optima a polenului precolectat si eficienta la polenizare de neegalat.

In prezent metoda ( inovatoare) este deja pusa in practica la cires, kiwi , mere si pere

   

   

O alta aplicatie a noului concept utilizeaza bondari pentru a duce substante la plante pentru a combate mucegaiul gri si alte boli grave care cauzeaza pierderi de randament uriase anual la culturile de  fructe. Mucegaiul gri se transmite prin particulele din aer, si infecteaza florile in timpul perioadei de inflorire, dar devine vizibil numai atunci cand fructul se coace sau in timpul depozitarii (atunci cand este prea tarziu pentru a fi combatute).

Sistemul Medicii Zburatori consta dintr-un dozator brevetat, care este disponibil ca o optiune complet integrat in noul stup de bondar standard. Cand bondarii parasesc stupul, trec printr-o tava de fungicid microbian sau insecticid special care se agata de picioarele si corpul lor, astfel ei livreaza acest produs direct in fiecare floare pe care o viziteaza. Corpul paros al bondarului si modul sau de lucru face sa avem un vehicul pentru livrare deosebit de eficace.

    

Sistemul Medicii Zburatori reprezinta un sistem de polenizare combinat cu protectiea culturilor si contribuie ca nici o floare sa nu se pierda. Aceasta metoda simpla economiseste munca, necesita un volum mai mic de produs si ajuta la reducerea riscului de rezistenta si de reziduuri de pesticide.

Sistemul poate fi utilizat in culturile de fructe sau de legume, si accentul este in prezent directionat spre combaterea bolilor asociate cu florile, cum ar fi mucegaiul cenusiu si daunatori sau viermi de flori. Pe viitor se incearca sa se exploreze potentialul acestei noi tehnologii de combatere a bolilor foliare si daunatorilor eliminand stropirile foliare. Este o conceptie (solutie) la nivel mondial va care face o o revolutie in agricultura.