Dependenta rasadurilor de substrat (turba)

Rasadurile sanatoase, bine dezvoltate, cu radacini bogate, sunt baza unei culturi reusite, a unei productii mari, timpurietati foarte bune si o calitate ridicata a fructelor. Toate  fazele de dezvoltare ulterioare a plantelor sunt conditionate strict de calitatea rasadurilor si nu se poate realiza o productie buna pornind de la rasaduri slabe calitativ

Poza 1

Calitatea unui rasad nu depinde  numai de sanatatea generala a plantutelor ci si la un sistem radicular  puternic dezvoltat. De aceea, un rol foarte important il are substratul in care se seamana.

Conditiile pentru ca un substrat profesional pe baza de turba sa fie utilizat in producerea rasadurilor sunt foarte importante.

Foarte mult contează şi tipul de substrat (sol), pe care ȋl utilizăm atat la semănare (ex. TS 3 FINE) căt şi la repicare (ex TS3 Standard) căci plantele se comportă diferit în funcţie de pământul pe care cresc. Substratul utilizat trebuie sa aiba granulatie, pH corespunzator, ingrasamant, sa fie steril , lipsit de boli si daunatori. sau materiale lemnoase. Foarte important este cantitatea de apa continuta de turba (minim 55%). Intrucat costul transportului este mare in acest caz foarte multi furnizori scad continutul de apa al turbei ceea ce implica o scadere a calitatii acesteia, umectarea facandu-se foarte greu ulterior.
Un substrat de turbă de bună calitate trebuie contina fertilizant astfel incat să o perioadă de 2-3 săptămâni să nu necesite o fertilizare suplimentară.

Operatiile tehnologice pentru pregatirea substratului in vederea semanatului

Se aseaza turba pe patul germinativ sau in alveole si se traseaza  printr-o apasare usoara dupa care se marcheaza locurile in care se aseaza semintele. a substratului, se pun semintele una cate una in locurile marcate.

Poza 2

Se acopera cu un strat fin de turba (KLASMANN TS3 Fine) de maxim 0.5 cm, Dupa acoperire cu stratul fin de turba, nu se mai uda decat printr-o pulverizare fina.