CULTURA DOVLECELULUI in noi forme si varietati

Este important sa cunosti cateva lucruri despre alegerea sortimentului care sa il cultivi sau sa-l cumperi din piata. In cazul in care il cultivi trebuie sa sti ca sunt soiuri care cresc arboricol si soiuri care au vreji ce se intind pe pamant (ca dovleacul). Pentru a avea densitati mari si productii ridicate se recomanda utilizarea tipurilor arboricole (crestere pe verticala).

Daca esti doar consumator trebuie sa sti ca intalnesti o multitudine de varietati cilindrice sau sferice si de culoare alba, alb-verzui, verde , galben. In Romania se utilizeaza in general varietatile cilindrice alb-verzui, dar au inceput sa fie tot mai utilizati si cei cilindrici verzi respectiv cei sferici.

Cerintele de mediu

Dovlecelul nu are cerinte de mediu deosebite. Preferă un pamant bogat, cu un drenaj bun, a carui calitate poate fi imbunatatita, prin utilizarea ingrasamintelor organice (Italpollina).  Semintele de dovlecel au o perioada de germinare de circa 14-16 zile, la o temperatura de 12-14 C, respectiv 7 zile, la o temperatura de 20-25 C. Se dezvolta excelent la temperaturi cuprinse intre 25 si 28 C, tolerand minime de circa 15 C si maxime de 35 C. Nu iubeste bine terenurile umbroase si  necesita udari regulate care sa mentina un nivel ridicat de umiditate. 

Varietati recomandate

In cazul hibrizilor cu o crestere arboricola va recomandam pentru varietatile alb-verzui hibridul MAJESTEE iar la cel de culoare verde inchis cu o prezentare de piata excelenta hibridul ZUG 14052

Daca doriti sa cultivati dovlecel cilindric de culoare galbena cel mai indicat este PARADOR

In cazul dovleceilor sferici va recomandam GEODE (alb-verzui)  si SATELITE (verde)

Respectand aceste recomandari se creeaza premizele unor culturi reusite.