Combatere biologica cu pradatori – orius, swirskii, encarsia, macrolophus

Compania BIOBEST a dezvoltat un grup de zoofagi care se hranesc cu anumiti daunatori ai plantelor, de a caror existenta depind aceste specii si fata de care se gasesc in relatii antagoniste. Prin lansarea in culturi, in anumite cantitati a acestor pradatori, pentru anumiti daunatori specifici, avem posibilitatea de a mentine  populatia de daunatori sub pradul de daunare si de a elimina tratamentele chimice necesare distrugerii acestor daunatori. In general se utilizeaza pradatori pentru: thrips, musculita alba, paianjen, afide, musca minera, sciaridae, etc.

Pradatorii nu afecteaza in nici un fel plantele sau fructele contribuind la obtinerea unor fructe sanatoase si fara substante nocive. Controlul biologic raspunde cerintelor pietei referitoare la calitate si protectia mediului inconjurator, iar punerea sa in aplicare este perfect aparata de criteriile economice. A devenit evident ca un control biologic al daunatorilor este tehnica alternativa folosita de producatori de combatere a daunatorilor.

1. Combatere THRIPS  (Thrips Tabaci si Frankliniella occidentalis)

Populatia de trips intr-o cultura se dezvolta in timp foarte scurt. Daunele produse de trips pe frunza se disting sub forma de pete de culoare gri-argintiu. Tripsul poate sa provoace pagube serioase pe floare si pe fructe, si este un vector principal pentru raspandirea Virusul Ofilirii Patate (TSWV). Inamicii naturali pentru trips sunt:

– Swirskii Este polifag si are adaptabilitate buna si sa la temperaturi ridicate. Fiind un pradator lacom joaca un rol important in protectia culturilor biologice si se hraneste cu mai multe organisme victima. Pentru o crestere rapida a populatiei sale,  swirskii are nevoie de o sursa de hrana satisfacatoare si prefera musculita alba de sera si thrips. Acest pradator poate fi utilizat la culturi de ardei dulce, castraveti, vinete, capsuni si unele culturi ornamentale.

 Orius. In general este folosit pentru controlul tripsului. Oriusul este foarte mobil in cultura. Cand nu gaseste Trips, Orius se poate hrani si cu polen sau alte insecte daunatoare cum ar fi: Musculita alba de sera, Afide, Paianjeni si oua de molii.

2. Combatere Musculita alba de sera (Trialurodes vaporariorum si Bemisia tabaci)

Este un daunator des intalnit in culturile din sere, solari si camp deschis. Larvele de musculita alba de sera, ingera o cantitate mare de seva din plante, necesara pentru dezvoltarea lor. Excesul de seva injerta este secretat sub forma de miere pe care se pot dezvolta mucegaiuri. In acest fel frunzele, fructele si florile au un aspect neplacut. Inamicii naturali pentru musculita alba de sera sunt:

– Encarsia. Este un viespe parazit care depune oua in interiorul larvei de muculita alba de sera. Pupa parazitata devine neagra, ceea ce face mai usor de monitorizat acctivitatea viespilor paraziti. In loc de musculita alba, apar din pupele negre noi viespi paraziti. Encarsia poate sa consume inclusiv lerve tinere de musculita alba de sera (pe vetre). Biobest Encarsia-este livrat sub forma de pupe parazitate pe card sau vrac. Ambele sunt administrate direct in mediul de cultura.

– Orius, Swirskii

2. Combatere Paianjeni (Tetranychus urticae, Tetranycus cinnabarinus)

Daunator polifag, ataca peste 180 specii de plante cultivate si din flora spontana. Simptomele atacului si pagubele cauzate diferentiindu-se in functie de planta gazda. Ca simptome cu caracter general, se pot evidentia aparitia pe frunzele atacate a unor pete mici de culoare galben-deschis la inceput, evolutia ulterioara a atacului provocand depigmentarea in totalitate a frunzelor. In final frunzele atacate capata un aspect aramiu. Combaterea se face utilizand plosnita pradatoare Macrolophus

– Macrolophus este deosebit de eficiente ca un predator al paianjenilor, musculitelor, afidelor si oualelor de Tuta Absoluta.

Trebuie remarcat faptul ca aceasta tehnica de control fata de metoda chimica nu are nevoie de utilaje, apa, echipament individual de protectie, necesitand de asemenea mai putina forta de munca.

Pentru monitorizarea numarului de insecte daunatoare se utilizeaza capcane lipicioase. Cercetarile au dovedit ca toate tipurile de insecte zburatoare sunt atrase de anumite culori (galben si albastru), fapt ce a condus la realizarea de capcane colorate si lipicioase. Cu ajutorul acestora se realizeaza un sistem de monitorizare simplu, dar eficient. Utilizarea acestor capcane contribuie la stabilirea cu precizie a aparitiei daunatorilor si tipul acestora.

Pentru informatii suplementare un ezitati sa ne contactati.