Interesul pentru obtinerea plantelor altoite a crescut foarte mult in ultima vreme. Plantele altoite prezinta o serie de avantaje ca: rerzistenta superioara la unele boli si daunatori, mai ales a celor cu transmitere prin sol (Veticillium sp., Fusariuum sp., Corynebacterium sp., nematozi etc.), mai buna toleranta a plantelor fata de unii factori de vegetatie (sol, regim hidric, temperatura etc.), cresterea vigorii si a capacitati de productie etc. In prezent, altoirea sa aplica cu succes in special la tomate, ardei, vinete, pepene verde si pepene galben.
1. Alegerea portaltoiului se face functie de conditiile concrete de cultura si varietatea aleasa. Ca portaltoi va recomandam:
– pentru tomate si vinete utizati Maxifort F1 si Beaufort F1
– pentru pepene utilizati Tetsukobto F1 (Laghenaria), TI 191 F1, TI 158 F1, Macis F1

Semanatul si producerea rasadurilor pentru altoire se face in conditii normale, singura conditie fiind ca in momentul altoirii diametrul tulpinii in zona de altoire sa fie de aceiasi valoare la altoi si portaltoi.
2. Altoirea propriuzisa. Momentul optim pentru altoire este atunci cand cei doi parteneri sunt in faza de doua frunze adevarate (la cca 14-19 zile de la rasarire).

In vederea altoirii, portaltoiul se sectioneaza orizontal sau in unghi de 45 de grade deasupra frunzelor cotiledonale (asigurand 2cm de la colet). Pe cepul astfel rezultat, se trage o clema tubulara elastica (clips), menita sa tina in contact portaltoiul cu altoiul. Altoiul se sectioneaza identic la 45 grade, la 5mm deasupra frunzelor cotiledonale. Imbinarea partenerilor se realizeaza prin plasarea altoiului in canalul clemei elastice prin apasare, avand grija ca cele doua sectiuni sa se suprapuna perfect. Se introduce in clips si un bat pentru sustinerea plantei.

3. Incubatia post altoire. Plantele altoite se aseaza in tunele de plastic imediat dupa finalizarea operatiunii. Trebuie asigurata o temperatura optima de 23-25 grade C, si o umiditate atmosferica ridicata (100% in primele 3 zile si 95-90% in zilele urmatoare). Dupa ce toate tavile sunt in tunel, verificti dupa aprox. 3 ore daca folia de plastic este umeda, ceea ce indica faptul ca avem o umiditate atmosferica optima.

Timp de o saptamana de la altoire plantele au nevoie de cat mai multa lumina, dar care sa nu provina direct de la soare. Se urmareste zilnic prin folie evolutia plantelor din tunel pentru a verifica daca plantele se dezvolta normal.

4. Finalizarea rasadului. Dupa ce altoirea a reusit (aproximativ 7 zile), plantele sunt scoase din tunel si depuse in locuri obisnuite pentru cresterea acestora. Din acest moment tehnologiea de producere a rasadului este similara cu cea obisnuilta ( tratamente, fertilizare, microclimat, etc.).

Intrucat tehnologia de producere a rasadurilor altoite este complexa, va sugeram daca nu aveti experienta sau spatii adegvate sa utilizati plante altoite de catre firme specializate.