Succesul produselor de combatere (pesticide) Bio

Datorita dezvoltarii agriculturii si adaptarii daunatorilor la substantele deja existente a fost nevoie de noi substante din ce in ce mai puternice si in cantitati tot mai mari. Au fost create si pesticide chimice de sinteza. Acestea reprezinta o sursa de risc toxic datorita remanentei in sol, plante si in organism. Acest gen de substante  nu pot fi degradate de catre microorganisme sau de procesele enzimatice ale organismului uman, fapt ce conduce la  acumulare in organe, sol si plante.

Pesticidele chimice sunt toxice direct atunci cand ajung in organism in procesul de aplicare sau de pe fructe, iar substantele continute determina efecte vizibile rapid si toxice indirect, observabile in urma prelucrarii pesticidelor chimice  de catre organism, efecte ce se manifesta in timp. Toxicitatea indirecta poate duce la efecte daunatoare ca: mutatii, cancer, malformatii, sterilitate, etc. Multe substante continute, nu pot fi degradate biologic si se acumuleaza la nivelul ficatului sau la nivelul tesuturilor adipoase si pot produce intoxicatii. Pesticidele nu afecteaza mediul doar prin efectul toxic asupra plantelor si animalelor ci si prin contaminarea atmosferei si distrugerea stratului de ozon (bromura de metil). Mai grav este ca cei care fac agricultura fara a respecta precautile minime (timpul de remanenta, substante premise, dozele de aplicare prescrise), fac ca substantele daunatoare sa ajunga in cantitati mai mari in corp sau mediul inconjurator.

2. Alternativa sanatoasa sunt produsele de combatere BIO (pesticide BIO)

Fiecare dintre noi ne dorim sa consumam produse sanatoase fara reziduuri care influenteaza negativ organismul. In ultima perioada de timp consumul produselor sanatoase (Bio sau cu reziduuri zero) a crescut vertiginos si tot mai multi fermieri au inceput inlocuirea pesticidelor  chimice cu produse de combatere BIO (pesticide BIO) a bolilor si daunatorilor sau combaterea daunatorilor cu pradatori naturali.

Se observa un trend imbucurator si din partea persoanelor cu loturi mici de teren ce produc pentru consumul propriu si care folosesc produse organice pentru fertilizari si produse bio pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Produsele BIO pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt extracte din plante care nu au efect negativ asupra organismului sau mediului. Ele nu contin reziduuri de aceea se si numesc produse cu reziduuri zero. Aceste produse au cateva avantaje certe ca:

  • distrug bolile si daunatorii.
  • nu au remanenta ca pesticidele chimice, produsele tratate putand fi consumate imediat
  • nu sunt toxice pentru organismul uman si mediu (reziduuri zero)
  • perioada de actiune este mai mare decat la pesticidele chimice
  • preturile acestor produse sunt convenabile
  • gama larga de aplicare la legume, flori, pomi si arbusti fructiferi, etc.
  • ajuta la fertilizarea si fortificarea plantelor.

Unul din marii producatori (ICAS)  de acest gen de produse spune ca “ toate produsele sunt rezultatul multor ani de cercetare si au ca scop obtinerea unor culturi libere de produse chimice moleculare (sintetice). Lipsa acestor molecule din produse este un aspect important pentru o agricultura moderna, in conformitate cu nevoile de fructe si legume sanatoase cerute de consumatori si procesatori. Toate produsele respecta legislatia europeana, de multe ori sunt singura solutie pentru agricultura, sunt produse inovatoare si pot inlocui toate produsele sintetice (pesticide si ingrasaminte chimice)”

3. Masura succesului

Dupa numai doi ani de folosire in Romania (si 8 ani in Europa si Africa), rezultatele sunt excelente. Produsele au fost utilizate in sere si solarii pentru combaterea bolilor si daunatorilor, legume in camp, la vita de vie, afine, flori, ciresi, piersici, meri, etc.  Rezultate remarcabile s-au obtinut in combaterea Tripsului (atat in sere solarii cat si in camp), a bacteriozelor la tomate, a virusului TSWV, la fainare, cancer bacterian, botrytis, musculita alba, nematozi, Tuta absoluta etc. Pentru mai multe informatii consultati: www.seminte-ingrasaminte-turba.ro / Boli si daunatori.