Patarea cafenie la tomate

Patarea cafenie ( Fulvia fulva) este o boala frecvent intalnita la culturile de legume, pe timp de toamna sau primavara, din cauza umiditatii ridicate a aerului si temperaturii. Ea avanseaza foarte repede in conditii de sere/solarii.

Primele simptome apar pe frunzele mature (partea superioara), dupa care progreseaza spre frunzele tinere, dezvoltandu-se pe ambele parti sub forma unor pete difuze, aleatorii, verzi pal sau galbui cu margini nedeterminate, acestea marindu-se sub forma unor zone galbene pana la maro, dupa care frunzele incep sa se onduleze, se ofileasc si cad prematur.
Pe partea inferioara a frunzei  se formeaza spori care se prezinta sub forma unor  pete catifelate de culoare verde-masliniu pana la violet-cenusiu.

Conditiile favorabile pentru aparitia bolii sunt :

– temperatura optima de 20 – 24C.

– umiditate ridicata de 70 – 90%.

– lipsa aerisirii serei/solarului.

– prezenta picaturilor de apa pe frunze.

TRATAMENT:

In vederea prevenirii si combaterii patarii cafenii, fermierii au testat si au utilizat, obtinand rezultate  foarte bune, produsul RIZOKYL SIMPLEX Se utilizeaza o doza de 3-4 litri la hectar.

RIZOKYL SIMPLEX ofera rezultate bune si pentru Sclerotinia, Rizoctonia, Pitium, etc…