Din cauza utilizarii ingrasamintelor chimice fructele, legumele, verdeturile, cerealele nu mai au acelasi gust, savoare, miros si acelasi continut de nutrienti ca alta data. Putem remedia acest defect prin fertilizarea naturala a solurilor, care sunt astfel refacute din punct de vedere a humusului, texturii, florei microbiene benefica si substante nutritive. Cu cat un teren este mai bogat in humus si organisme vii benefice, cu atat este mai fertil, iar plantele vor fi dezvoltate mai armonios si vor fi mai rezistente la atacul parazitilor.
Ingrasamintele organice pot fi:
– in stare bruta (gunoi de grajd, plante descompuse, dejectii, etc.)
– prelucrate industrial (sub forma de peleti sau pulbere).
Materialele organice in stare bruta (gunoiul de grajd, paiele, frunzele, dejectii, etc.) introduse in sol, pot sa aiba urmari nefavorabile asupra cresterii plantelor, prin blocarea (consumul) azotului solubil folosit de microorganisme in procesul de descompunere, fenomen cunoscut sub denumirea de ,,foame de azot‘’. Poate fi inhibata de asemenea germinatia sau determina o crestere luxurianta a plantelor. De asemenea pot fi introduse in sol boli si daunatori (ex: fusarium), si pot rasari o multitudine de buruieni. Pretul de cost pentru aplicare este mare avand in vedere cantitatile necesar de aplicat.
Ingrasamintele organice prelucrate sub forma de peleti sunt aplicate pe scara larga in agricultura avand avantaje certe in raport cu celelalte tipuri de ingrasaminte organice (cantitatea necesara de 10 ori mai mica, aplicare usoara, elemente chimice continute controlate, liberi de boli si daunatori, etc.).
Compania Italpollina este lider mondial in productia de ingrasaminte organice, biostimulatori de origine vegetala si microorganisme benefice. Produsele sunt diversificate si utilizate in mai mult de 60 de tari din intreaga lume. Se ofera o gama larga de solutii inovatoare pentru o agricultura moderna si durabila, ale carei principii sunt siguranta alimentara si protectia mediului.
Produsele companiei pot fi utilizate pentru:
– fertilizarea de baza care consta in inglobarea ingrasamantului in sol, toamna sau primavara, inainte de initierea unei culturi. Cele mai utilizate sunt: Guanito, Italpollina, Orgevit, Phenix, DIX 10N.
– fertilizarea de tip starter se face chiar in momentul plantatului, ea are rolul de a oferi plantutelor toate substantele nutritive necesare pentru a se dezvolta rapid si armonios. In functie de tipul culturii pe care o initiem, ingrasamantul se poate aplica la cuib sau pe randuri. Va recomandam urmatoarele: Guanito, Italpollina, Orgevit. In cazul rasadurilor la repicare se pune in ghiveci 3-4 peleti de Guanito.
– fertilizarea faziala se utilizeaza, dupa cum ii spune si numele, in diferitele faze de dezvoltare ale plantelor. Ea se face atat radicular (prin apa de irigare) cat si foliar. Utilizati: Guanito, DIX 10N, Trainer, Auxim, Nutrimir, Myr micro, Oasi bio, Furia.
Aplicarea se face pe baza unui plan de fertilizare intocmit in baza unei analize a solului. Acest lucru conduce la o nutritie echilibrata si suficienta (dupa cerintele plantelor) pentru evitarea carentelor sau exceselor in unul sau altul dintre elemente fapt ce conduce la obtinerea de produse de o buna calitate nutritiva si gustativa.