Cultivarea ciresului

seminte-ingrasaminte-turba-cires-cultivarea-ciresului

Informatii generale:

Livezile cu ciresi se extind tot mai mult pe teritoriul Romaniei, ocupand un loc important in cadrul livezilor cu pomi fructiferi. Daca doresti sa infintezi o livada trebuie sa alegi corect locul si sa iei in calcul urmatoarele aspecte:
– posibilitatea extinderii suprafetei cultivate.
– relieful terenului sa fie plan sau in panta cu inclinare de maxim 30%.
– expunerea terenului sa fie sudica sau sud-vestica, si pana la altitudinea de 700-800m.
– solurile cele mai bune sunt cernoziomurile, soluri brune de padure, aluvionare si podzolurile.
– acces facil la apa pentru irigat.
– cai de acces pentru transportul materialelor si a productiei.

Plantarea:

Terenul ales pentru livada se curata, dupa care se afaneaza si se pregatesc benzile pe care se planteaza puietii cu cel putin doua luni inainte de plantare. Mărimea gropilor este variabila in funcţie de gradul de mobilizare al terenului, (minim 40x40x50 cm). In cazul plantatiilor clasice se utilizeza urmatoarele distante de plantare: 7-9 m intre randuri si 6-8 m pe rand (170-250 pomi/hectar), cu pomi condusi sub forma de piramida. In acest sistem se utilizeaza soiuri viguroase.
Cultura in sistem intensiv, recomandat pentru soiuri de cires de vigoare mijlocie-mica , altoite pe portaltoi vegetativi de vigoare mica. Pentru acest sistem densitatea este de 500 – 1250 pomi/ha, crescuti la inaltimea de 2,5 – 3,0m.

Sistemul cu cires  superintensiv, sub forma de ipsilon (1340 pomi/ha) sau cordon vertical (2000 pomi/ha). Extinderea acestui sistem necesita soiuri si portaltoi de vigoare foarte redusa. Epoca potrivita pentru plantarea pomilor este toamna (octombrie-noiembrie) sau primăvara devreme (februarie-martie). Materialului săditor trebuie sa-i aplicam operaţia de fasonare a rădăcinilor si mocirlire (cufundarea rădăcinilor intr-un amestec pământ si Quick-link (15 ml/10 litri apa) dizolvat in apă (avand grija sa aiba consistenta unei smantani.). In groapa inainte de plantare se pune la plantare 250 g ingrasamant organic Italpollina, peste care se aseaza aproxinativ 5 cm pamant, dupa care se pune pomul, regland adancimea de plantare la care a crescut in pepiniera. Dupa asezarea pomului in groapa se pune in contact cu radacina două pastile de CLIK care asigura prin conţinut o marire a volumului solului explorat de radacini. In acest fel se asigura o dezvoltare armonioasa a pomului si productii mai mari pe toata viata acestui. Se umple cu pamant groapa si se taseaza, dupa care se pune 200 grame ingrasamantnt organic GUANITO si se umple complect groapa cu panant. Udati din abundenta după plantare. La pornirea in vegetatie se administreaza prin apa de irigare 3litri/ha, Quick-link pentru dezvoltarea radacinilor si cresterea armonioasa a pomului.

Fertilizarea plantatiei:

Pentru o plantatie echilibrata si care conduce la productii mari este foarte important modul de fertilizare a acesteia. Elaborarea planului de fertilizare se face pe baza unei analize de sol, pentru o corecta administrare a fertilizantilor. Vom reda mai jos un plan de fertilizare la cires pentru un sol mediu (normal). In primul an dupa plantare se aplica in vegetatie 3 stropiri foliare cu MYR Chlorosys (1litru/hectar/300litri apa ) la interval de 7-10 zile si alternativ 5 stropiri foliate cu TRAINER (1litru//300litri apa).

seminte-ingrasaminte-turba-cires-cultivarea-ciresului

Dupa legarea fructelor se fac 3 aplicari foliare cu MYR zinc-mangan (1 litru/ 300 litrii apa ) la interval de 7-10 zile. Mn si Zn are actiune fungica si impotriva neplacerilor cauate de boala Monilia laxa Pentru ca pomii sa treaca bine peste perioadele de stres, cauzate de variatiile de temperatura, tratamente cu pesticide, atacuri de daunatori, etc… Se fac 3 stropiri foliare cu TRAINER (1 litru/ 300 litrii apa), la intervale de 7-10 zile.

La sfarsitul lunii aprilie se aplica pe sol ingrasaminte cu potasiu si azot sau CERBERO, 200 kg la hectar pentru cresterea calitatii si marimii fructului, dupa
care se aplica foliar foliar MYR Ca (3 litri/hectar) , pentru cresterea rezistentei de pastrare a fructelor si rezistenta la Monilia fructigena. La inceputul coacerii (in parga), se aplica o stropire foliara cu AUXYM ( 1litru/ 1000 litri apa) Dupa recoltarea fructelor, se aplica doua tratamente cu MYR Micro (1 litru/300 litrii apa hectar ) la interval de 7-10 zile alternative cu SCUDO (1,5 litri/300litrii apa. hectar la fiecare aplicare) , in vederea pregatirii productiei din anul urmator. Dupa caderea frunzelor se aplica 2 tratamente foliare cu un amestec format din SCUDO 1,5 litri/ha şi ZEAMA BORDELEZA (sulfat de cupru) , 250 grame/100 litrii de apa. la interval de 14 zile, pentru dezinfectie si protectia ramurilor.

seminte-ingrasaminte-turba-cires-cultivarea-ciresului

Alte lucrari:

La plantatiile de cires mai sun necesare si lucrari de protectie contra bolilor si daunatorilor, irigare, recoltare, depozitarea productiei, operatii de taiera a ramurilor sau intretinerea solului. Toate aceste lucrari se vor executa conform tehnologiilor specifice.